lördag 18 oktober 2008

Dag och natt vid Pålsundskanalen


Pålsundsgatan är en av de mindre bemärkta gatorna på Söder i Stockholm. Går man den i nordlig riktning (vilket inte bör vara så ansträngande eftersom det är nedförsbacke) och tar sig över Söder Mälarstrand utan att bli överkörd hamnar man vid ovan avbildade vatten. Pålsundskanalen är det, det smala vattnet mellan Långholmen och Söder. Där borta ligger Mälarvarvet, vars framtida öde jag inte vet något om för tillfället. Och på klipporna bakom Mälarvarvet fanns ett laboratorium där Alfred Nobel experimenterade med sprängämnen. Det blev en helsickes smäll, flera människor dödades, och verksamheten fick flytta långt bortom stadens gränser.

Nåja, denna kyliga morgon var det vackert med träden fulla av sollysta gula löv. Varför namnet Pålsundskanalen förresten? Är för lat att kolla idag, men det rimliga är väl att det fanns en spärr av pålar som blockerade kanalen mellan Söder och Långholmen i gamla tider. När Stockholm belägrades hände det också att Engelbrekt och Gustav Erikssons (vasa) upprorshärar slog läger på Långholmens klippor.

Bilden nedan tog jag för några kvällar sedan bara några tiotal meter öster om den ovan. Mälarvarvets belysning ger bronsfärgade speglingar i kanalen. Om några månader kanske lamporna kommer att lysa på is och snö. Burr!


2 kommentarer:

Anonym sa...

Fina bilder Björn!
Suckarnas bro ligger väl lite västerut från varvet?
Jag läste nyligen en deckare som hade handlingen delvis förlagd här. Den kan ha hetat Södermalmsmordet

Björn Nilsson sa...

Riktigt H2, "Suckarnas bro" som gick till fängelset ligger västerut. Men det finns också en liten bro som går över till varvet i östra delen av kanalen. När jag var liten var det fortfarande fängelse på ön för övrigt.

Kollade i Libris och du missade bara på en bokstav, det skall antagligen vara Södermalmsmorden, av Lars Bill Lundholm. Ett mord räcker väl inte långt i dessa tider av envetet arbetande seriemördare i litteratur och på film! Såg att man kan låna den som E-bok också. Om tid finnes tänkte jag ta en titt i boken och se vilka hemskheter som antas fortgå här i krokarna! Tack för tipset.