söndag 4 januari 2009

Isbildning pågår

Just det, nu lägger sig isen. Hoppas du har sådan is-bildning så du förstår att hålla dig borta från isar som kan vara opålitliga. På Årstaviken är det ännu ganska tunt, men på mindre sjöar går det nog att åka skridsko. Med tanke på att det är kallt men bara lite snö undrar jag om de udda sporterna skridskosegling och issegling nu passar på? Det är väl inte så ofta man numera kan dåna fram över en blank sjöis under segel antar jag? - På tal om att dåna: det smällde till rätt bra från isen ett par gånger i förmiddags.




Ett pilträd vid stranden av Årstaviken doppar toppen i vattnet. Kallbad verkligen! Men pilarna är härdiga, om några månader är de gröna igen. Isen har lagt sig mellan Tanto och Årsta holmar.




Nu är det färdigskvalat i Årstabäcken för ett tag. Åtminstone verkar kylan ha fått greppet på Stockholm för några dagar. Det kan vara skönt att se något som ser ut som vinter för en gångs skull. Fast den snö som kommit är ju så gles så går man mellan träden i Årsta skog är det frusen barmark i stort sett överallt, vitt är det bara där det är öppet.



Rivningen i Liljeholmen som jag skrivit om då och då verkar nu gå in på slutskedet. Det här är den sista större huskroppen som ännu står upprätt. Men i förmiddags var det väl ett halvdussin maskiner som dundrade på där, så den är väl snart nere den också.




Men ett fantastiskt solsken var det. Jag fotograferade inte solen, däremot solblänket i vattnet nedanför Liljeholmsbron, och det var inte så illa det heller!



En svart klump där på väggen? - Det är en koltrasthane som burrat upp sig till en svart boll i kylan. Här är det någon hängväxt som har svarta bär, och koltrastar och björktrastar hänger där och äter och mår förhoppningsvis bra av det!


Ja, du minns väl alla regler om hur man uppträder på is? Isdubbar, ispik, gå inte där det är strömmande vatten ... det är faktiskt lugnare att hålla sig på land om man är det minsta tveksam om isens bärighet. När det börjar uppträda större mängder av folk med barnvagnar ute på Riddarfjärden brukar det vara lugnt att gå ut där exempelvis, annars kan det vara tveksamt. Det är alltid några tokiga isfiskare som går åt varje år för att de måste ut och pimpla på ställen med strömt vatten där isen är lövtunn ... ! OK, nu har jag varnat dig!

Inga kommentarer: