torsdag 10 juli 2008

När är Stockholm bäst?


Vackert är det förvisso med dessa dämpade vinterfärger vid strandpromenaden på Norr Mälarstrand - men jag känner mer för ljumma vårvindar och ny fräsch grönska.


Naturligtvis kan frågan "när är Stockholm bäst?" besvaras med ett enkelt "året runt!", men riktigt enkelt är det inte. När det är mörkt och isigt är det mindre kul här. Dessvärre gör väl klimatförändringarna att våra vintrar mer kommer att bli av västkust-typ, och det är ju inte mycket till vinter om man säger så. Men nu är det sommar, även om vädret skiftar hit och dit, och man får ta vara på de goda dagarna.

Stekheta sommardagar kan också vara påfrestande inne i stenstaden, men så här års finns det en trevlig företeelse - folk försvinner från stan i stora mängder, bilströmmarna glesnar, kanske luften blir lite lättare att andas också? Härliga tider - nu är det glest på gatorna! Trots att den gamla tidens industrisemester tillhör historien (eftersom det inte finns så mycket industri i Stockholm längre) minskar uppenbarligen fortfarande mängden människor i staden just i juli. Varför? Kanske för att en massa "stockholmare" drar iväg till hemsocknen som verkligen inte ligger här.



Bildbevis: mitt i juli, klockan halvett på dagen, en av de viktigare genomfartslederna i Stockholm - och inte mycket till liv och rörelse. De som brukar rusa fram här kanske gör det hemma på byvägen i stället?


För en lättskrämd person kanske det känns märkligt att komma ut på gatan en tidig morgon, se sig om och finna sig nästan vara ensam. Långt borta skymtar en fotgängare, en bil far förbi ... . Kanske ordet är "ödsligt"? Aktivister i yimbyrörelsen som känner sig ensamma och betryckta om de går på Djurgården och inte ser så mycket folk måste ha ett helsicke den här tiden om de rör sig utanför stadens absoluta centrum. Vad gör de? Kanske tar sig ner till Stadshuset och blandar sig med några myllrande ryska eller japanska turistgrupper för att få känna lite mänsklig närvaro?

Själv traskar jag gärna ett varv runt Årstaviken. Det är jag inte ensam om, många har upptäckt den trivsamma gångvägen där som promenad-, gång- eller cykelstråk. Nu verkar en del fåglar som varit tysta några veckor ha börjat sjunga igen. I morse sjöng bofinkar och lövsångare, och koltrastarna gick upp i varv. I vattnet rumsterar småfisk omkring vid årets färska sävstrån och sothönsens ungar är nästan vuxna. Vad kan man annat göra än att njuta - och heja på gubbarna som jobbar med belysning längs gångstråket genom Årsta skog!

Inga kommentarer: