måndag 29 december 2008

Skogskyrkogården


Jag var ute i förmiddags på Skogskyrkogården för att plocka upp ett utbrunnet ljus. Det var lugnare nu på morgonen (mycket lugnare) än på julaftonen. Då kändes det som att gå längs en tungt trafikerad gata när jag gick in genom stora entrén. Nu var det nästan tomt, och de flesta gravlyktorna hade slocknat.




På tal om entrén: den här grekiskinspirerade portalen som bara leder fram till en mur av grova stenar ser märklig ut.



Den öppna ytan innanför entrén gör ett mäktigt intryck, med sluttningen som långsamt höjer sig mot skogsranden och korset. Tänk om någon kommer på att bibeln är felöversatt och att Jesus blev hängd, skulle man då ersätta korset med en galge? Frasen "det heliga korset" är så inkörd att man knappast tänker på innehållet, men "den heliga galgen" eller "den heliga stupstocken" skulle kanske få en och annan att tänka till.



Den lågt hängande vintersolen gav ett dunkelt sken mellan träden på den del av kyrkogården som nära nog är skog.




Skogskyrkogården är så fin att den finns på UNESCO:s världsarvslista. Men jag undrar om toaletterna platsar där, även om de kan räknas som antika.



Trettiotals- eller fyrtiotalsstandard - K-märkt kanske?


Ett element över en dörr verkar ganska okonventionellt.

5 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Tack för dina vackra bilder över kyrkogården. Alla bilder är vackra på sitt sätt, även toaletterna :-)

Men den tredje bilden är så häftigt. Sådant där gillar jag, en blandning mellan mörkt och ljust.

Men jag har också funderat på det där att ett avrättningsmetod som korsfästning blivit en symbol för kristendommen. Korset som många bär som smycken runt halsen var ett grymt sätt att ta livet av folk förr.

Gott Nytt År önskar jag dig

Björn Nilsson sa...

Tack detsamma. Man får hoppas att nästa år blir bättre än det här!

Har läst (tror det var hos Robert Graves) att korsfästning som avrättningsmetod infördes av fenicierna långt innan romarna kom in på scenen. Fenicierna tyckte att ordinarie avrättningsmetoder gjorde att folk dog för snabbt och då tog man till korsfästning som en långsammare (och för publiken mer underhållande?) metod. Och brottslingen kanske hann inse att det där med brott inte var så smart i alla fall! (Ursäkta om man känner sig lite morbid så här mot slutet av året!)

Anonym sa...

Missade du minnesplaketten över AK-arbetarnas insats?

Nödhjälpsarbetarnas mödor finns med på FN:s världsarvslista. Utan alla dessa arbetslösa män som mer eller mindre var lämpade för grovarbetaryrket och slet för en ersättning som inte fanns och inte gick att leva på hade Stockholm varit en sevärd fattigare.

http://www.lasarnasfria.nu/Artikel/8030

http://ordfabriken.org/stockholmsmysterier/?p=113

Björn Nilsson sa...

Nej, måste erkänna att jag inte (tror jag i alla fall) sett den där minnesskylten. Läste artikeln och förskräcktes. Tack för tipset. Det är ditåt Alliansen riktar sin politik tror jag. Bra att Skogskyrkogården får en allsidig belysning och att inte allt ljus bara hamnar på Asplunds skapelser och den märkliga stämningen därinne.

Anonym sa...

Tänkte bara tips om hemsidan www.gravplantering, där kan man beställa planteringsabonnemang, tvätt av gravsten, riktning av gravsten & ljuständning på Stockholms kyrkogårdar