fredag 12 december 2008

Nedskräpning ger nedskräpning

I bloggen Vetenskapsnytt skriver Malin Sandström om ett problem som jag utan svårighet kan illustrera med stockholmsbilder ur eget förråd. Hon refererar fältexperiment ...

... som alla pekar i samma riktning: oordning och spår av regelbrott i en miljö får fler som vistas där att själva skräpa ner eller begå andra småbrott, som att stjäla pengar från en brevlåda.

Den snygga biten i försöken är att man använt samma miljö både med och utan oordning - klotter trots klotterförbud, utspridda övergivna kundvagnar, felparkerade cyklar, skräp kring en brevlåda, otillåtna fyrverkerier - för att direkt kunna jämföra hur stor skillnaden i ordningsamhet blev. Testen var vardagliga handlingar: slänger du en flyer, som sitter på ditt cykelstyre eller under din vindrutetorkare, på marken? Tar du en genväg genom avspärrat område? Snor du ett kuvert med en synlig sedel, om det hänger ut ur en brevlåda?
Läs mer om siffrorna som försöken gav på Vetenskapsnytt! Och här är några av mina bilder från de senaste åren:



Några hjältar har inte råd att hålla sig med egen pannå utan måste använda en informationsskylt vid Eriksdalslunden.




Vräk ut skräpet bara (någon annan plockar upp!). Liljeholmen bakom Stadsmissionen.



Kulturhus på Söder - varsågod, klottra och "förbättra" bara!



Ett ruskigt hål under Sankt Eriksbron - men det har piggats upp med lite färg!



Blir det jobbigt kan man väl bara ställa ifrån sig grejorna, exempelvis på bänkarna i Münchensbacken! De står väl där för att man skall ställa saker på dem va?



En trevlig och informell liten sophög i Solna, nära Råstasjön.



Den fula sönderfallande slusskarusellen är väl som gjord för att klottra i? Fult som fult, de kompletterar varandra och förstärker platsens ledsna karaktär.



Det är klart att någon kanske skulle vilja läsa den här informationen på Årstafältet, men varför har inte de duktiga små konstnärerna rätt att uttrycka sig också? Särskilt här förstås!



Vi blir väl glada av att se denna monumentalmålning vid Liljeholmsbron?



I konsten kallas det "installation" när man slänger ut diverse skrot på golvet i ett galleri. Skall vi inte se denna mängd av avfall på Tantos stora gräsmatta som en verklig "folkets installation"?


Slutsats: om vi låter Stockholm förvandlas till en soptipp och svinstia blir staden en soptipp och svinstia.

Inga kommentarer: