måndag 15 juni 2009

Förslag: Gör om borätt till hyresrätt

Jag har funderat på att skriva några rader om bostadssituationen i Stockholm, och dessutom lägga ett förslag om hur man skulle kunna komma åt eländet med bostadsrätter. Men det har inte blivit av. Dock: inspirerad av ett inlägg från Foto-Lasse kommer jag nu slutligen till skott. Han skriver:

Vi kommer alltså att få en evig bostadsbrist. Åtminstone i Stockholm.

För vilken regering har modet att säga sig föra en politik där det ingår att bygga bort bostadsbristen?

Troligen ingen! För det detsamma som att säga att man kommer att sänka värdet på bostäderna för dem som gick i fällan och köpte sina tidigare allmännyttiga lägenheter.

Resultatet av den förda bostadspolitiken är att först och främst mindre bemedlade tvingas vara med och göda storägarna av bankerna genom de lån de tvingas ta för att kunna skaffa sig en bostad.


Varför inte gå in mot kärnfrågan med de skuldsatta nissarna, de som inte äger sina lägenheter eftersom de är skuldsatta till den egentlige ägaren - banken? Hur löser man detta? Hur vore det med en riksdagsmotion som säger att varje skuldsatt lägenhets"innehavare" har rätt att få sitt lån överfört från banken till en statlig institution som i sin tur gör om lägenheten till en vanlig hyresrätt (med bättre besittningsskydd etc)? Sedan kunde kanske ägande och administration slussas tillbaka till kommunala bostadsbolag som får order om att sköta de där tillgångarna perfekt. (En bieffekt av detta kan bli att man slipper konstiga privata ombyggnader av lägenheter, exempelvis med folk som på egen hand mixtrar i badrummen så att vattnet står över alla bräddar.)

Bankerna skall inte ha rätt att motsätta sig en sådan begäran om överföring. Skulden försvinner, människan i bostaden bor kvar som vanligt, hyresrätten kan överföras enligt vanliga regler etc. Samtidigt stampar man fram en sjuhelsikes massa nya hyresrätter och tar knäcken på spekulationen vad det gäller mindre lägenheter.

Vad talar emot att ett sådant förslag skulle kunna läggas? - Kanske korruptionen bland socialdemokrater och vänsterpartister. Många av dem torde sitta på lägenheter som de hellre vill spekulera med än att "bara" bo i. När jag en kort tid var med i V och försökte ta upp bostadsfrågan tyckte jag att det hela bara försvann i ett svart hål. Det gällde också frågan om smygkontorisering, där bostadslägenheter förvandlas till företagslokaler i stället.



Från Konfliktportalen.se: tusenpekpinnar skriver Solidaritet med arbetarna på Lagena!, Anders_S skriver Antalet aborter inget problem, kimmuller skriver Vild strejk kan torrlägga Stockholm, andread0ria skriver Stöd Lagenaarbetarna!, jesper skriver Den vilda strejken har börjat!, theo skriver Den segregerade staden

Inga kommentarer: