lördag 10 oktober 2009

Yimbyvandring i Midsommarkransen


Yimby hade utannonserat en stadsvandring idag i trakterna omkring Midsommarkransen. Eftersom jag tillbringade tre årtionden av mitt yrkesliv i den trakten tyckte jag det lät intressant, så jag hängde på. Det var ju bra promenadväder också, efter att morgondimman som fanns åtminstone på Söder i morse, hade skingrats. Det var en rätt stor skara som ställt upp, här ovan syns en del av den myllra fram utanför Enskede gymnasium. Tidningen City hängde med och tog bilder och intervjuade folk också. Håll utkik, man kanske finns med på bild!För den som vill vandra genom olika epoker i byggandets historia, från slutet av 1800-talet till dagens datum, är det här området intressant. Här står gänget och lyssnar på en typiskt bilistsönderskuren plats (det var utanför brandstationen). Tydligen finns det planer på att bygga ihop det här området med Liljeholmen en bit bort. Det låter trevligt, för mördargrå breda bilvägar dominerar verkligen här!Och här har vi flyttat oss in i bebyggelse som är ungefär jämnårig med L M Ericssons etablering i Kransen. Små hantverksbyggda hus. Fortsätter man gatan framåt här (Cedergrensvägen) passerar man också bageriet där alla LM-are förr sprang och köpte kaffebröd. Har för mig att det fanns en galning som spelade säckpipa i någon av de där husen för många år sedan.Senare gick vi förbi det här bygget som nu är mer färdigbyggt än när jag tog den här bilden ovan i slutet av juni. Jag hörde ingen särskild entusiasm över huset - själv tycker jag att det för tanken åt ett mausoleum eller kanske krematorium. Mer bilder av området finns här. Sedan fortsatte vi genom verkligt bekanta marker för mig, nämligen L M Ericssons gamla tomt vid Telefonplan. Där har kreativare människor i form av Konstfack tagit över. Här är ett blandat foto- och minnesreportage som jag gjorde för drygt två år sedan.En löpsedel från idag. Tycker att den illustrerar något av den sjuka som härjar bostadsmarknaden i Stockholm. Det byggs mycket, och av varierande utseende och kvalitet, i Midsommarkransen. Men spekulationen gör hela situationen sjuk.

Ja, det blev en trevlig vandring från Midsommarkransens tunnelbana och bort till motsvarande bana i Axelsberg. Allt från gamla trevliga hus till nya trevliga hus och nybrutala uppenbarelser som kan skrämma upp den känsliga själen. Tack till yimby för det. Och jag mötte också några läsare till den här bloggen, samt fick möjlighet att tala om för Mr. Yimby själv, Anders Gardebring, att jag har dåligt samvete för att jag inte skrivit mer om de saker där jag tycker att yimby har verkligt bra idéer. Men det kommer!

6 kommentarer:

gardebring sa...

Hej!
Tack för trevlig promenad idag. Och kul att få träffas o snacka, blir ju alltid lättare då än att diskutera via datorerna.. :)
Håller med om det svarta höghuset.

Visionsbilderna såg ganska tilltalande ut men slutresultatet känns tyvärr inte speciellt upplyftande, mycket på grund av att fasaden inte alls ser ut som den gjorde på bilderna från arkitektkontoret. (Sen undrar jag i mitt stilla sinne varför alla hus som byggs idag måste vara gråa, vita eller svarta..)

Björn Nilsson sa...

Tack själv.

Det kanske finns ett begränsat antal färger i arkitekternas standardprogram? Vitt och svart och lite däremellan! Det är inte utan att det skulle vara trevligt med handritade och handmålade (akvarell) arkitektvisioner. Men det kanske man inte lär sig längre på arkitektskolorna?

Anders sa...

Fan, jag borde ha gått med alltså, nu får jag ögna hösten åt att bittert ångra detta.. Var istället i Årsta och lärde känna den stadsdelen hela lördagen! :-(

Björn Nilsson sa...

Sent skall syndaren vakna - jo, jag undrade faktiskt om du skulle vara där.

Har du sett att jag plåtat huset med loftgångar och bergvägg i tät samvaro förresten?

Anders sa...

Hade planerat det i en veckas tid, men tyckte sedan att jag inte hade tid, i det att jag måste sätta mig in i Årsta-Liljeholmen innan åker hem till Karlskrona på onsdag...:-/

Jag har nu en del bildmaterial och lär få lite till, från Årsta. Kanske lyckas få upp det i ett inlägg snart - vem vet?

Jopp, såg det. Såg även att du yppenbarligen läser Arkitektur, prenumererar du? Jag tycker att Olof Hultin ofta skriver väldigt bra och välbalanserade ledare. Det här var bara en i raden av dem!

Björn Nilsson sa...

Jag är en vidrig parasit - jag läser Arkitektur på nätet ibland. Och här kom ju en ledare som var helt rätt eftersom den tyckte precis som jag!