onsdag 7 oktober 2009

Gökungens synpunkt

"Det finns plats för alla" brukar en del personer mjäkigt säga när man kritiserar hyr bostadsrätterna trycker bort hyresrätterna. Är inte detta gökungens synpunkt också (i kläckningsskedet): "Det finns plats för alla i boet."

Men vi vet ju hur det slutar med det. En krasch, ödeläggelse och elände för de flesta - medan göken nöjd kan flyga bort.

Läs vad Foto-Lasse skriver om saken:

Skulle man bygga bort bostadsbristen med hyreslägenheter som vanligt folk har råd att hyra skulle, enligt lagen om tillgång och efterfrågan, priserna på bostadsrätter sjunka. Vilket i sin tur betyder att många som lånat till sina bostadsrätter skulle gå med förlust vid en försäljning.

När det kommer till kritan är inget av de partier som sjunger marknadsekonomins lov det minsta intresserade av att slopa bostadsbristen. Det skulle nämligen få bostadsmarknaden att kollapsa.

För att hålla priset uppe på bostadsrätter krävs bostadsbrist. Tack vare utförsäljningen av allmännyttan är Sverige dömt till evig bostadsbrist!


Jag håller med om allt, frånsett att jag opponerar mig mot konstruktionen "tack vare". Det här är samma sak som om exempelvis läkare eller tandläkare kan hindra att de utbildas "för många" nya i yrket - lyckas de med det kommer en konstlad brist att betyda höjd betalning för de som redan är inne i yrket. Raka motsatsen mot den omhuldade konkurrensekonomin alltså. Men den tillhör ju inte det verkliga livet, den lever mest i festtalens värld.


Inga kommentarer: