söndag 4 oktober 2009

Bildbilaga, för vilken gång i ordningen?

Här är några bilder tagna de senaste tre-fyra dagarna. Klicka för större format, då gör de sig bättre!
Trolsk kvällshimmel sedd från Årstabron mot Liljeholmen. Och byggkranar som nu är en typisk del av Stockholms profil.Arbetsplats under Essingeleden vid Nybodabacken i trolsk kvällsbelysning fascinerar mig. Har det något med min industribakgrund att göra? Även där fanns ju skräpiga baksidor.
Här ordnar måne och moln det trolska utan någon mänsklig inblandning. Nedan Årstaviken. Undrar om det blåa långt därborta är Globen?
Nu sänker sig hösten över koloniområdet nära Gullmarsplan. Det finns folk som är ute efter även de här sista områdena och vill bygga stora hus i stället, Med tanke på dels att de ofta ligger i ganska svår terräng för byggen, och dessutom gör staden mer trevlig och varierad, tycker jag nog att de där rivningsentusiasterna bör akta sig jäkligt noga. Det var någon nisse som tyckte att det lika gärna kunde ligga en bilskrot i Tantos koloniområde, men det var väl mer ett utslag av "ung man som vill demonstrera mental ohälsa". Men det finns ju vettigt folk också. Det duger inte bara att klaga. Jag känner att den här bloggen saknar ett inlägg som berömmer de många sidor hos yimby som jag tycker är positiva också.Höst, var det ja!Resterna av kvarnbygget vid Årstabäcken.Dammen en liten bit ovanför kvarnruinen. Undrar varifrån vattnet kommer i Årstabäcken numera? En gång kunde ju vilda vattenmassor komma rusande ner från Årstafältet, men det går ju inte längre.

8 kommentarer:

Marlene sa...

Vackra bilder !
Och Stockholm är verkligen vackert.
Får mig att tänka på boken "Mina drömmars stad" med Per Anders Fogelström. Våra vänner har flyttat till Stockholm, det kan ju vara bra för då får vi en chans att hälsa på och upptäcka mera av staden. Dina bilder gör att man längar dit!
Ha det bra!
Marlene:)

Björn Nilsson sa...

Tackar. Fast det är ju, som man säger, blandade karameller i den här stan. Jag försöker få med både det trevliga och det mindre trevliga i mina bilder och funderingar. Men än duger Stockholm bra för en visit, känn dig välkommen!

Anders sa...

Liljeholmen ja... Har tillbringat 8 timmar i Liljeholmenområdet idag. Konstaterar krasst; Stockholm har mycket brutalism.... Kanske dags artt aspirera på titeln "En ful stad!"...?

Björn Nilsson sa...

Skönhets- eller fulhetsvärdena beror ju av var man skådar. Har du några mer konkreta exempel? En del tycker väl att resterande industrier i Liljeholmen är fula, men jag ser skönhetsvärden även i den typen av miljö - kan bero av min industribakgrund kanske?

Anders sa...

Förtydligande: Liljeholmskajen och Årstadal. Enformigheten itself...Trist att man inte presterar bättre än så på ett helt område som byggs idag...

Björn Nilsson sa...

Jaha, du är på den sidan av bron. Men knallar man på några minuter till kan man njuta av lite skönhet vid Årstabäcken.

Och det är klart att det kanske inte är världens mest skojiga arkitektur på alla ställen i de där nybyggda områdena. På något sätt känns det hela ännu "lite avsides" dessutom. Folk bor där, det finns ett mindre antal affärer, men det är ändå en känsla av förort.

Anders sa...

Förutom det att områdetr inte "satt sig" än, vilket inte är konstigt eftersom det är under uppförande...så bjuder arkitekturen just på ... nej, just det ...det är ju det den inte gör. Bjuder på något vettigt. Jag vet inte om felet ligger på SBK eller på Byggbolagen? De s.k. "Berghusen" är fullständigt hemska! Pröva träng dig in där bakom nästa gång, och betitta loftgångarna och fönsterna med bergväggen 2 meter ifrån fasaden...

Björn Nilsson sa...

Jag har levererat foton och reflexioner över olika ställen i det här området tidigare på bloggen. Det lär bli fler inlägg skulle jag tro.

Att nästan palla upp ett hus mot en bergvägg är en lustig idé. Undrar vad som händer om det blir en riktig snövinter och sedan en riktigt häftig snösmältning?

Med maximal otur skulle vatten strömma ner från berget medan det kunde bli den där antagna häftiga översvämningen i Mälaren, vilken skulle dränka mycket av stränderna även här. Om man vill måla fan på väggen alltså ...