tisdag 13 oktober 2009

Så förgås världens prakt


Död ringduva, Söder Mälarstrand vid tolvtiden idag

Sic transit gloria mundi - så förgås världens prakt! Det gäller även feta ringduvor.

Ena stunden sitter de på en kvist och drar sitt dystra hoande, alternativt, äter, skiter (gärna på olämpliga ställen) bygger bon och lägger ägg i dessa bon. Eftersom ringduvan är en usel bobyggare - det rör sig om några kvistar hopslarvade i en grenklyka - ramlar äggen ofta ur boet och förstörs.

Å andra sidan kan fågeln lägga upp till tre omgångar ägg under häckningssäsongen, så det är nog tur att det är en massa äggkrossning. Det finns så mycket duvor ändå. Förut dolde sig ringduvan i skogarna på landet, men numera har den gjort som alla andra och flyttat till stan.

Men det är sällan man ser döda fåglar. De försvinner rätt fort. Någon gång har jag sett en död vigg eller storskrake driva ner under Strömbron vintertid. Några gånger har jag sett döda kråkor eller skator ligga på gatan. För att förhöja den dystra effekten har då artfränder varit framme och hackat i sin döda broder eller om det var syster. Men det är som sagt sällan man ser döda fåglar. Det var väl därför paniken var på extra hög nivå när fågelinfluensan var i farten för några år sedan (om nu någon minns den paniken!). Det var väl många som hade svårt att tänka sig att även fåglar kan lägga näbben i vädret och dö!

Inga kommentarer: