måndag 3 mars 2008

Små hus nära stan - Nybodaringen

Det finns ställen man ser men bara går förbi. Som de små husen på Nybodaberget som väl kom till någon gång på 90-talet. De ligger både centralt och avsides på en gång: lite avskurna genom Södertäljevägen och Årstabergsvägen och en del bergknallar och stup åt olika håll. Ändå är det bara några minuters väg från Liljeholmen och med stor utsikt åt olika håll. Jag såg husen när jag ibland gick till eller från jobbet i Midsommarkransen, men idag var det första gången jag fick för mig att gå upp i området och se hur det verkligen ser ut. Jag kan inte mycket om arkitektur, men är de inte ett ganska originellt inslag i den stockholmska byggvärlden?


Jag har alltid tyckt att det varit ett drag av "klassiskt kinesiskt" hos de här husen. Kanske är det den röda färgen och takformen som lätt skulle kunna förvandlas till kinesiska byggnadskrumelurer? Ovanstående hus har utrustats med mycket fönster. Den som tittar ut genom dessa ser en skogsbacke. Kanske träden gör en del för att avskärma bullret från Södertäljevägen som ligger några tiotal meter bakom där jag stod när bilden togs.

Man kan ju fundera över modet med stora fönster. Jag tror att man bör få in mycket sol i det här läget omkring midsommartid i alla fall. Men hur mycket onödigt värmeutsläpp medför de på vintern när man vill hålla kylan stången? - Och så kan man också fundera över om det skall byggas i så här litet format på rätt attraktiv mark nära stadens centrum. Fast det kan man ju inte göra något åt nu.


När man kommer upp på gatan som heter Nybodaringen är man i ett småhusområde. Kan man kalla det stadsvillor? Jag tycker att det inte ser så tokigt ut. Husens konsekvent röda väggar matchas av rött grus på marken. Gångbanan är en rad plattor med grus på båda sidor. Det kan vara mer estetiskt än tunna strängar av gräs. Fast gräs fångar nog upp damm på ett sätt som ju grus inte kan göra (om nu damm och partiklar är ett problem i det här området).

Undrar hur det är med grannsämjan här i området. I vissa småhusområden blir man sura om någon inte sköter sin gräsmatta och andra trädgårdsdetaljer, men här verkar man inte ha mycket sådant att ta hänsyn till. Området är inte byggt för att imitera "nästan landet". När jag tänker efter har det lite drag av engelsk småhusbebyggelse också - längor av röda tegelkåkar.Jag tror inte jag såg en enda människa under min vandring runt vägslingan. Däremot fanns det massor av bilar. Är det flerbilsfamiljer som bor här, eller jobbar folk inne i stan och tar någon av bussarna i närheten, eller tvär- eller tunnelbana, för att ta sig till jobbet?

De här radhusartade byggnaderna hade något som såg ut som kakelväggar - lite av badrumskänsla gav de allt.

Jag tog några bilder i området och ilade vidare. Det var kallt om fingrarna idag och isande snålblåst - med andra ord nästan som vårväder!

5 kommentarer:

gardebring sa...

De verkar i alla fall inte kastat in de vanliga "menlösa gräsmattorna" mellan hus och trottoar. I den mening man kan prata om trottoarer här.
Men näe... såhär vill jag verkligen inte bo. Inga möten. Inget utbud. Vill jag göra något måste jag ta mig någon "annanstans", vilket väl är ett av de grundläggande problemen med det mesta som byggs idag. Det är ibland "nära till" något, men de tillför ytterst sällan något själva till staden. Man kan nästan se dessa områden som parasiter. De parasiterar på stadens värden, utan att själva tillföra några nya.

Björn Nilsson sa...

Området i Nyboda är så litet att det inte ens ger underlag för den minsta lilla närbutik. Men nu byggs det rätt friskt (medelstora och några rätt höga hus också) i närheten så befolkningen öster om Liljeholmen torde öka rätt kraftigt inom den närmsta tiden. Det borde ge underlag för mer kommersiella lokaler också, men vad jag sett hittills ner emot vattnet är det ingen jättestor mängd av "lokaler" där heller. Antar att det är Liljeholmstorget som skall vara centrum.

Nej, Nybodaringen får betraktas som en krumelur i staden av mindre betydelse. Men jag undrar var det fina röda gruset på gatorna där tar vägen om det kommer en riktig storm?

Erik sa...

Jag bor på Nybodaringen så jag kan ju svara så här ett halv år senare.

Gruset ligger kvar vid stormar, det är värre med regnet.
Den närmaste butiken är nere på kajen, helt korrekt men det är faktiskt inte så långt.

Området byggdes som en del av Boutställningen 1998.

Det är väldigt mycket barnfamiljer som bor här uppe.

Området är ganska välförsett med parkeringsplatser, barnfamiljer har ju ganska ofta bil.
Vi trivs i alla fall väldigt bra och ungarna vill inte flytta.

Björn Nilsson sa...

Tack för insidesinformationen Erik. Jag hade nästan glömt bort mitt lilla reportage från denna lilla stadsdel. Uppenbarligen är den inget som de extrema stadsförtätarna diggar direkt, och jag antar att den inte är något för kategorin "gammal och med dåliga ben men utan bil", men annars förstår jag att många tycker att det är trivsamt. Och så tillkommer ju de nya områdena nedåt kajen som ett stöd i ryggen, så att säga.

rubiaenmadrid.blogspot.es sa...

Hittade denna sida idag..flera år efteråt haha och vi bor idag i Skanstull men är jättesugna på att flytta till just detta område. Nu har det ju byggts massa runt omkring men just på höjden tycker jag det känns som lite villa idyll men nära stan? Och så är det promenadavstånd till både Årstaberg, Midsommarkransen och Liljeholmens galleria så det är ju inte så jätte off längre?