söndag 9 mars 2008

Revolver

Vi som tillhör de mer mogna åldersklasserna minns att Beatles en gång gav ut ett epokgörande album som hette Revolver. En revolver är inte en pistol utan just en revolver, ett otrevligt litet handeldvapen där patronerna finns i en roterande kammare som lyfter fram dem till skjutläge. (Pistolen har patronerna i ett magasin i kolven för det mesta.) Det är en ironi att John Lennon föll för skott från en sådan tingest. Nåväl, Lennon lever fortfarande genom en del av sina verk, och verktyget han dog av lever också vidare. Jag fotograferade det här på Fittja tunnelbanestation igår.

Det är Carl Fredrik Reuterswärds berömda revolver med vriden pipa. Jag antar att vapenlobbyn får nervösa besvär bara vid tanken på att man kan göra så här med ett fint vapen. Varför står den i Fittja? Är det en moralisk uppmaning till våldsbenägna och beväpnade förortsgangsters?

Här är en förklarande text som jag hittade på en hemsida med det trevliga namnet Malmö förskönings- och planteringsförening (det finns fler bilder där också):

Vid John Lennons död reagerade konstnären Carl Fredrik Reuterswärd kraftfullt mot det tilltagande våldet i världen och tecknade i vredesmod en revolver med knuten pipa.

Han förädlade sin idé i många olika tekniker tills han slutligen lät gjuta den i brons i tre exemplar. Det första exemplaret inköptes av Luxemburgs regering och donera- des till FN i New York där det står på piazzan utanför huvudkontoret som en av världens mest fotograferade skulpturer. Det andra exemplaret inköpte Föreningen och donerade till Malmö Stad med placering vid Börshuset 1992. Platsen var då porten till Malmö via båtar, flygbussar och tåg.

Detta budskapet om ” icke våld” har blivit symbol för en världsomspännande rörelse och skulpturen finns idag i olika storlekar på många platser, bl.a vid Olympiska Kommitténs säte i Schweiz. Det tredje exemplaret står centralt placerat i Luxemburg.

Inga kommentarer: