onsdag 26 mars 2008

Assurnasirpals gästabud - på Söder!

Klicka upp bilden i större format så går rätt mycket av texten att läsa också! Åtminstone den delen som inte är ljus text mot ljus bakgrund.



Jag studerar för närvarande något som högtidligt kallas "äldre kulturer i östra Medelhavsområdet". Det är det för-antika Grekland, det faraoniska Egypten, diverse större och mindre stater i det som idag är Turkiet, Syrien, Palestina och Jordanien, samt de uråldriga rikena i det som nu är Irak. Sumer, Babylonien - och Assyrien.

Assyrierna var under sin stormaktstid inte så roliga att ha att göra med. Det var ett ständigt krigande och plundrande, och våldsamma attacker mot allt motstånd inklusive massmord, tortyr och massfördrivningar. Samtidigt hade åtminstone en del av Assyriens härskare kulturella ambitioner. Man kanske kan kalla dem för Främre Orientens engelsmän?

Till slut säckade deras imperium (det hade gått i en halvcirkel från norra änden av Persiska viken till Nilen i Egypten) ihop med dunder och brak och de var i stort sett bortglömda till 1840-talet. Det var då den moderna arkeologin startade i Irak, och lämningar av assyriska städer var det första som grävdes ut. Då kom läran om de gamla kulturerna i Mesopotamien att kallas för assyriologi, vilket jag tycker känns tråkigt. Visserligen krigade alla makter därborta, men det hade väl varit trevligare om sumererna, som grundade den första högkulturen över huvud taget, hade fått gett namn åt denna vetenskapsgren?

Och vad har nu detta med bilden ovan att göra? Jo, på ett skyltfönster på Varvsgatan här på Söder, har någon fått idén att lägga upp texten om Assurnasirpals gästabud. Mannen med det krångliga namnet var assyrisk kung, och omkring år 878 före vår tideräkning lät han inviga en ny huvudstad. Och det var ingen liten inflyttningsfest för närmsta vänkretsen. Ni vet som när folk flyttar in i huset och så sätter de upp lappar i porten med ursäkter om att det kanske blir lite stimmigt och ber om ursäkt för det - jag tvivlar på att Assurnasirpal var av den sorten som bad om ursäkt. Tänk att servera 500 gazeller till middagsgästerna!

Varför en smärre restaurang på Söder lägger upp denna märkliga text vet jag inte, men det är ju kulturellt berömvärt. Man kanske skulle sticka in skallen någon gång och fråga ...?

Inga kommentarer: