onsdag 19 mars 2008

Antikt i stan

Kapitäl heter översta delen på en pelare. Det finns flera sorters pelarhuvuden med olika benämningar. De har sina rötter i det antika Grekland, Rom och Egypten, men används även av arkitekter under nyare tider. Här kommer några exempel från kungliga huvudkommunens ädla stadsdel Söder:





Jag har konsulterat uppslagsboken och kommit fram till att det ovan avbildade är joniska kapitäl. Det ser ut som det ligger någon sorts kudde mellan pelaren och balkongen ovanför. Det här är Högalidskyrkans församlingssal. Jag har varit där några gånger och lyssnat på konserter. Om byggnaden (uppförd 1930-1932) har det skrivits:

Den italienstämning som hörde samman med en del av 20-talets klassicism är påtaglig i denna mörka tegelbyggnad med enkla detaljer och karaktäristisk inramning av cypresslika pyramidpopplar. (Stockholms byggnader av Andersson och Bedoire.)



Här är det hörnet av Åsögatan och Sågargatan, fotograferat förra året. På den här bilden får vi två antika företeelser. Dels pelare med kapital igen, men nu är de hopmurade med huset och verkar mer dekorativa än praktiskt stödjande. Jag är inte helt säker, men det här kanske är doriskt kapitäl? Det är i alla fall enklare än det joniska.

Mönstret ovanför portalen är dock helt säkert en meander, uppkallad efter den slingrande floden i Mindre Asien. Det är också ett populärt motiv sedan antiken.

Inga kommentarer: