lördag 15 mars 2008

Galleria-gallimatias igen


Den här bilden som jag tog 18 maj 2006 får betraktas som aktuell ännu. Klicka upp den i storformat så blir den riktigt bra!

Till höger finns Hornsgatan, ökänd för sin dåliga luft. De närmaste bilarna kommer ner från Liljeholmsbron, och fortsätter de rakt fram blir det längs Långholmsgatan. Detta är alltså Hornstull, och området ser inte så kul ut (beroende av vilken smak man har). Alldeles till höger om bilden finns någon sorts plantering och bakom den är en större stensatt yta av tvivelaktigt värde - annat än för de A-lagare som sommartid samlas där efter att ha gjort sina inköp i Systemet på andra sidan gatan.

Gratistidningen Södermalmsnytt rasade in genom brevlådan tidigare idag och meddelar att de planer på en galleria i området som man trodde var borta nu poppar upp igen. Det finns utrymmen att göra trevliga saker på om man tittar rakt fram på bilden. Jag menar området från hörnet av Hornsgatan-Långholmsgatan och fram till husgaveln med den stora svartvita reklamskylten. Det är ganska stort, särskilt om man tar bort en liten gatutarm som sticker in där.

Men just galleria och ännu fler köptempel? För ett tag sedan var det snack om en jättestor galleria i Solna, det var den vid Odenplan som verkar ha spolats, vi fick Skrapan på Söder för ett tag sedan - är det inte nog med slöseriinstitutioner? Eller är det här den sista desperata attacken från kommersialismens evangelister innan globala resursrestriktioner tvingar den övergödda världens konsumenter att börja ta det lugnt? Det går faktiskt att resonera om detta med alltfler gallerior utifrån en etisk synvinkel - skall alltmer konsumtion stressas fram för att få till en tillväxt som egentligen ganska få människor är intresserad av?

4 kommentarer:

gardebring sa...

Planerna för Hornstull är förvisso bra mycket mer än bara en galleria. Jag har sett planerna och det såg ganska najs ut, ett bilfritt torg, påbyggnader på husen, trädplanteringar o grejor.
Det är lite synd att alla ryggar tillbaka för HELA planen bara för att "galleria" finns med.
Hursom, en galleria är kanske inte den roligaste lösningen men något måste helt klart göras...

Björn Nilsson sa...

Tack för synpunkterna. Och jag skrev ju att "Det finns utrymmen att göra trevliga saker på". Men när det såväl resursmässigt som psykologiskt börjar komma allt fler tecken på att "köpfesten" är slut i vår del av världen - ja, då kan man verkligen fråga om det inte är dags att sätta klackarna i backen just vad det gäller gallerior och liknande. Kan man bygga en galleria möjligen som inte har resursslöseri som sin främsta uppgift? En kulturgalleria kanske? Ett ställe att bara träffas ändå, utan att göda diverse affärskedjor?

gardebring sa...

"Köpfesten" må vara på väg mot ett slut för den här gången men det beror bara på att konjunkturen börjar plana ut. Det går i cykler.
Jag personligen tycker hela diskussionen om att sluta handla är olycklig eftersom den är grunden till både vårt eget välstånd och det faktum att t.ex. Sydkorea och Japan gjorde en välfärdsresa på samma sätt som idag Kina och Indien gör en välfärdsresa. Även Sveriges välfärdsresa är på grund av vår handel med omvärlden.
Jag såg intressanta siffror som visade på att Indien om 20-30 år eller något sådant kommer ha samma levnadsstandard som Spanien om dagens utveckling fortgår.
Lösningen på våra problem är inte att sluta handla och gräva ner oss.. Lösningen är att satsa på tekniska innovationer, beskatta miljöförstöring hårt, skattebefria eller minska skatt på miljövänliga alternativ, ta bort alla handelshinder(EU beter sig t.ex. vidrigt Afrika idag i viss avséenden).

Det intressanta är ju att det finns inte en begränsad mängd "pengar" i världen. Det finns inte en begränsad mängd välfärd. Och det här är tydligt då hela världen kontinuerligt förbättrats under hela 1900-talet i och med att friheten (ekonomisk och personlig) ökat. Fattigdom minskar, livslängd ökar. Demokrati. Och detta alltså räknat på hela mänsklighetens befolkning.

Mycket intresant video som gör att man ser lite mer positivt på framtiden:
http://www.youtube.com/watch?v=hVimVzgtD6w

:)

Björn Nilsson sa...

Det räcker gott med neoklassisk konsumtionsteori för att se att det inte bara är konjunkturcykler som spelar in. Vad neoklassikerna inte hade koll på var de allt kraftfullare åtgärder som företag griper till för att få allt mer konsumtionströtta människor att ändå konsumera. Pengar kan man fixa hur mycket som helst, men inte flera jordklot hur mycket pengar man än har. De rika på norra halvklotet får helt enkelt lugna ner sig.

Indien har 77% fattiga eller extremt fattiga människor (ungefär 800 miljoner) och de har inte fått någon del i uppsvinget de senaste åren. Det lär de inte få framöver heller, såvida inte man ser till att det blir en utveckling som bygger på inhemsk produktion och konsumtion utan några omvägar till de gamla industriländerna.

Här kan vi gott fortsätta den utveckling som ligger i den klassiska teorins färdriktning: mindre varukonsumtion, mer tjänster, mer fritid.