måndag 27 april 2009

"Söder reas ut"


Ett gatubarn på Söder?


Det kom en gratistidning i brevlådan (Södermalmsnytt) som meddelar att "Söder reas ut". Jaha, är det fler billiga typer som skall flytta hit då, när lågkonjunkturen slår till och bostadsbolagen har svårt att sälja det som man förhoppningsfullt projekterade under senaste bubbleperioden? Det var ju liknande historier när fastighetsbubblan sprack i början av 1990-talet. Samma sak igen när IT-bubblan visade sig vara just - en bubbla! Det var trööööögt att sälja lägenheter i Hammarby sjöstad exempelvis. Och nu är vi där igen. Priser sänks med tio procent, någonstans får man ett rum gratis bara man köper lägenhet ... .

En aspekt av det hela är att priserna ligger högt därför att prisnivån delvis är konstruerad. Antag att lägenheter sålts mot kontant betalning utan eller med väldigt små lån inblandade. Då hade bolagen ställts inför valet att antingen sänka priserna eller dra ner på byggandet och bara sälja till folk med god ekonomi. Antagligen skulle såväl priser som byggande minska om lånemöjligheterna drogs in. Men med rikliga lånemöjligheter som gör att folk kan skuldsätta sig rent enormt kan självfallet också priserna skruvas upp. Det dyker upp en kundkrets som egentligen inte har ekonomi till att skaffa bostadsrätt i centrala Stockholm. Men som läget var tills alldeles nyligen kunde de få lån. Och så sitter de där i sina svindyra överbelånade bostadsrätter och svettas över räntor, hotande arbetslöshet, oförutsedda utgifter ... nästan som livegna hos banken och utlämnad till dess nycker.

Det rimliga är att kommunen går in och bygger bra och billiga hyresrätter och låter lånebranschen gå i konkurs. Men kommunen och dess väljarmajoritet vill inte vara rimlig, i alla fall inte ännu. Det misstänker jag kommer att straffa sig. Kanske ett ökande antal hemlösa blir resultatet, inklusive fler "gatubarn" utan ordentligt hem. Människor som man aldrig ser på de fina arkitektskisserna. En stad med nedkletade fasader och trasiga människor.

Från Konfliktportalen.se: littlemartha skriver Petter Nilsson antirasistiskt forum 19 april, jesper skriver Video från Antirasistiskt forum, petter skriver Antirasistiskt forum sammanfattning. Del 1, H Palm skriver Vad annat är livet än verksamhet?, Haninge skriver Varför man blir kommunist, Kristoffer Ejnermark skriver Arbetarinitiativet begraver nyliberalismen framför Swedbank-stämma

Inga kommentarer: