tisdag 14 april 2009

Runsten i dimma


Det var dimmigt på måndagsmorgonen. Jag gick ut på ett fält i Haninge nära Torfastleden. Det finns en anledning till att Torfastleden heter så. Runstenen ger svaret. Där står det:

Torfast lät resa denna sten efter Halvdan sin son

Då kan man ju undra varför sonen hette Halvdan - "halvdansk". Var kanske modern från Danmark? Här fanns i alla fall en bonde som hette Torfast under den tid man reste runstenar och namnet på honom och sonen är bevarade. Det är han säkert nöjd med. De var noga med sitt eftermäle på den tiden.

Det dimmiga och grå vädret skapade en rätt mystisk vikingatida stämning. Skogen var dock full av fågelsång, och senare på dagen försvann tjockan.


2 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Undrar hur denna man som ristade denna sten tänkte och drömde om. Hur såg hans vardag ut, hans omgivning. Historia är spännande

Björn Nilsson sa...

Jag gissar att han ville hem till stugvärmen och en redig stånka öl. Det här är blöta marker idag, och för tusen år sedan var det mycket mer vatten i det här området, vilket torde ha bidragit till ett fuktigt och rått klimat . men förmodligen friskt och frodigt bete för kreaturen. Det var nog bara rika bönder som hade råd att hyra in en runristare och skapa ett sådant här minnesmärke.