söndag 17 januari 2010

Hornsbruksgatan - förslag till klassisk Söder-gataJo, det här är ju mest skoj, men kanske någon kan luras att ta't på allvar i alla fall. Jag har helt enkelt med hjälp av papper, penna och vattenfärg, samt med fotot överst som underlag - det är taget på nyårsafton 2009 - gjort en ny skiss av Hornsbruksgatan. Det handlar om eventuell bebyggelse på parksidan, det som man återigen protesterar mot på affischen nedan. För den som vill klaga över att det blev fel med en del proportioner på min skiss säger jag bara "gör'et bättre själv" (det brukar vara ett bra sätt att få tyst på gnällspikar). Nå, gör jag om det kanske det blir bättre. Man kan ju använda linjal i stället för att virra med frihandsteckning. Observera att bildens gråvinter blev grönskande sommar på skissen, men så brukar det väl vara när riktiga arkitekter är i farten?

Jag kallar detta förslag "den klassiska Södergatan". Det går ut på att man sätter ett nytt (fast med gammalt utseende) och trevligare skal över den bunker-byggnad som är nedgången till tunnelbanan, samt bygger några helt nya små hus i gammal söderkåksstil på båda sidor. Om de skall vara med inbyggda vägglöss tar jag inte ställning till, men råttor torde det finnas god tillgång på i parken. Det finns en återvinningsstation där också, och den kunde man ju ställa in i ett klassiskt skjul så den kommer under tak. Dessutom borde återvinningsställena förses med permanent bemanning för att hålla ordning.

Husen kan så att säga pallas upp mot bergsbranten. En gång semestrade jag i ett litet hus i Karlskrona. Det var byggt på en bergsknalle och det var olika nivå i de olika rummen - man hade helt enkelt anpassat golven till ojämnheter i klippan därunder. Det kunde man ju göra här också. Man bygger utan att göra våld på underlaget.

Hur som haver: man anlägger en klassisk Södergata mellan Varvsgatan och Borgargatan. Får jag boka in mig i en vindskupa som tack för förslaget?Tog den här bilden i går. Jo, här är det folk som nog dissar mitt och alla andra förslag per omgående. Och det här sådant här som gör yimby-Anders ledsen, och det håller jag med om att det inte är så jäkla positivt.

Men det där med knivsöder? Ligger det här? Jag har ingen kunskap om detta, men jag fick för mig att detta är de skumma mördarkvarteren på andra sidan av Götgatan, i Katarina församling. Här i Högalid finns det väl inga kniv-gangsters?!

PS. Undrar om man kan göra något åt gångbron över Varvsgatan? Grå och betongtrist. DS

6 kommentarer:

Bengt O., sa...

Ä du säker på att Yimby skulle bli ledsen/ledset/ledsna över ditt förslag? Jag tycker det verkar trevligt och ett bidrag till en levande stad och det vill vi väl alla ha.

Björn Nilsson sa...

Det är det benhårda motståndet mot alla förändringar som gjorde Anders från yimby ledsen. Yimby är ju inte bara "höga hus" till varje pris, utan det handlar om en bättre stadsmiljö. Sedan kan man ju diskutera vad som är "bättre" i varje enskild situation. Hornsbruksgatan skulle nog må bra av en upprustning i alla fall.

Anders sa...

Skulle gärna se fotot från samma vinkel och position (förlagan till målningsskissen) för att kunna jämföra och förmodligen gilla...

Björn Nilsson sa...

Jag lade in fotot. Det här är väl mest på skoj, men en idé i alla fall. Lite mer produktivt än att bara utropa ett stort NEJ! Dessutom skulle det här gå rätt bra ihop med det gamla lilla huset på Varvsgatan (grindstugan till gamla Heleneborgs malmgård tror jag att det är) och Kristinehovs malmgård.

BengtO. sa...

Sorry, jag läste nog litet slarvigt om Yimby. Bra idé att lägga in fotot.

Björn Nilsson sa...

Bengt O, du får titta in hos yimby själv och se det ambitiösa upplägget: http://www.yimby.se/

En och annan knäppgök dyker upp i diskussionstrådarna, men det behöver man ju inte reta upp sig på. Det här är en intressant rörelse och jag måste självkritiskt säga att jag följt med vad som händer där alldeles för dåligt.