tisdag 12 januari 2010

Ny omgång vinterbilder


Natt och vintrig hamnmiljö: lyktornas ljus reflekteras i Hammarbyslussens svarta vatten. Om inte alltför många månader kommer det att vara stor trafik av stora och små båtar här igen.En blixtbild mot frostiga kvistar ger alltid ett intressant resultat. I detta fall var det en tall som stod för underlaget, och tallen själv stod i Årsta skog."Hejhå, gamle beckbyxa" skulle man kanske kunna utbrista om man såg någon sailor boy på den här skutan, men det gjorde man inte. Rosenberg, förtöjd vid Liljeholmskajen. En skeppskunnig person har meddelat mig att den rundade formen på överbyggnaden är typisk för bogserbåtar från USA. - Ja, rattade inte "Steamboat Willie" en sådan skuta?Som en stor och något havererad glasstårta lyser den snötäckta högen på Liljeholmskajen. Under snön döljer sig som tidigare de söndermalda resterna av Vin & Sprits gamla fabrik i Liljeholmen.Det här ser ut som rena gråskalan, men det är en färgbild. Det var disigt ikväll, och det gjorde bilderna gråare. Här är närmast ovanför den snökrönta klippan Högalidskyrkans urnlund, och bakom den sticker det norra tornet upp.

4 kommentarer:

Gabrielle sa...

Fina bilder. Den sista är väldigt suggestiv på nåt sätt. Kanske är det tornet och klockan som gör det + perspektivet. Bilden kunde vara illustration till nån saga. Fast jag vet inte vilken. Du får hitta på nån.
Kanske visar sig alldeles strax en späd flicka med långt ljust hår. Hon dyker upp bakom urnlunden och tar sig försiktigt utför slänten. Kanske ser hon ut som Tuvstarr hos John Bauer ungefär.

Björn Nilsson sa...

Det var väl den grå vinterkvällningen som skapade stämningen.

Den lilla flickan kanske är den som står frusen med sitt hopprep utanför bilden till vänster. Henne har jag avbildat tidigare: http://bjornholm.blogspot.com/2008/12/stickeriprydd-hopperska.html

Sagan om den lilla flickan som skulle hoppa hopprep mitt i smällkalla vintern varpå hon frös fast. "Vad var det jag sa!" utbrast gamla mor. "Nu får du allt stå där tills vårvärmen kommer och tinar upp dig, ungefär samtidigt som scillorna börjar sticka upp i backarna nedanför kyrkan!"

Anders sa...

Haha..du verkar ha fäst dig ordentligt vid den där högen... eller retat upp dig - jag vet inte riktigt vilket av dem två alternativen jag ska tro på ;-)

Den ligger ändå väldigt mycket i lä jämfört med slagghögen i Iggesund! :-)

Björn Nilsson sa...

Iggesund har jag aldrig haft nöjet att betrakta, så jag kan inte göra någon bedömning. Men det är spännande att se vad det nu skall bli av högen i Liljeholmen. Hur slutet blir, så att säga. Jag har ju fotograferat hela historien redan innan rivningen började, och nu tycker jag att slutet är märkligt utdraget. Inget händer. Undrar om de tänker använda krossmassorna för de nybyggen som av någon anledning (den ekonomiska krisen?) ännu inte kommit igång?