lördag 2 januari 2010

Första bofinken


Nej, det rör sig inte om ett tidigt vårtecken mitt i vintern. Inte en uppstoppad fink-stackare heller. Men vet man var man skall gå så finns det rätt pålitliga bofinkställen i Stockholm även om vintern skulle vara tuffare än den vi har nu. Fröätare som bofinkar kan klara sig om de hittar mat och ställen att krypa in. Ett sådant ställe finns i ett undanskymt hörn av Råstasjön i Solna, och där var jag en stund i förmiddags när solen gick upp.Någon bild av bofinken (eller ett par bergfinkar som också höll till vid fågelmatningen) kunde jag inte fixa till, men ovan är en rörhöna som klev upp ur vattnet i Lötsjön som ligger lite väster om Råstasjön. Den sistnämnda ligger i Solna, den förstnämnda i Lötsjön. Rörhönans fina rödgula näbb framträder tydligare om bilden klickas upp i större format.Annars kanske det är mängden av övervintrande hägrar som är ett av områdets kännetecken. På flera ställen i båda sjöarna ser man till att vattnet inte fryser till, och där samlas bland annat tiotals hägrar om vintern. De står där och ser grå och ruggiga ut och väntar på bättre tider. Det gör jag också.

2 kommentarer:

Rondine sa...

Hade inte läst hela inlägget, trodde därför att jag fått något synfel när jag inte kunde hitta bofinken.
Här hos oss har vi i alla fall bofinkar vid vår matplats nu under vintern, bergfinkar med och en och annan grönfink också.
De sista drabbades dock av parasitangrepp i våras och dog i
mängder. Var annars den största populationen vid matningen, men inte nu längre.

Björn Nilsson sa...

Hade tänkt låna en bofinksbild från nätet men tyckte det skulle vara fusk i det här läget.

Tråkigt med grönfinkarna, deras sång är nästan den första fågelsången man hör efter nyår. Jag hörde sjungande grönfinkar på nyårsdagen i år igen.