tisdag 12 januari 2010

Kostnader för ett slott i Solna


Via den här länken, vänligen förmedlad av tidskriften Arkitektur som samtidigt berättar om en liknande historia för hundra år sedan, hittar vi uppgifter på kostnaderna för att inhysa ett par överklassungdomar i ett litet slott i Solna:

I renoveringsarbetet ingår:
• Ombyggnadsåtgärder som görs särskilt för att anpassa byggnaden till bostad med plats för representation som exempelvis kök, tvättstuga och badrum. Den beräknade kostnaden för ombyggnadsåtgärder är 7,6 miljoner kronor.
• Underhållsåtgärder såsom installationsbyten med åtföljande byggnadsarbeten; byte av avloppsstammar, tekniska el- och VVS-installationer samt brandskyddsåtgärder. Dessa åtgärder hade behövt vidtas oavsett användare. Den beräknade kostnaden för underhållsåtgärder är 16,7 miljoner kronor.
• Säkerhetsarbeten till en beräknad kostnad av 16,1 miljoner kronor.

Vad blir det? Över 40 mille! Kunde de inte ha köpt en stor billig kåk i Bastuträsk eller så, och betalt med egna pengar? 16 miljoner bara för "säkerhetsarbeten", det låter skumt. Hur mycket av parken kommer att finnas kvar sedan hemligjönsarna tagit över?

4 kommentarer:

Rondine sa...

Tror inte att Bastuträskarna är så intresserade av att få dem till grannar...
Finns väl redan en våning på Sth. slott, där K&S bodde innan de blev med barn.
Den kunde väl duga?
Sanslösa summor du nämner!
Vill ej vara med och betala.
Pengarna behövs till annat.

Björn Nilsson sa...

Vi får hitta på något annat då ... Burträsk kanske är mer vidsynt och tolerant?

I och för sig är detta småsummor jämfört med hela statsbudgeten, men jag antar att kanske uppåt ett hundratal nya hjälpande händer i sjukvården kunde betalas med 40 miljoner.

Sanna mina ord, det kommer att bli monarkistlarv i kvadrat!

Anonym sa...

Storkyrkan håller på att rustas upp nu. Det arbetet hade aldrig skett om det inte vore för att det skall stå hovbröllop.


Det positiva är att om en "arbetar- och bondearmé" skulle ta över huset likt i gamla junkerstyrda områdena i Preussen efter andra världskriget så har vi ett stort barnhem i tiptop beläget i Solnas utkant.

Björn Nilsson sa...

Jaha, kan vi då se någon arbetar- och bondearmé på ingående? Låter lite omodernt tycker jag: borde det inte vara en "IT-konsult- och trappbajsstädar-armé" numera?

Svenska kyrkan är väl inte helt barskrapad, den borde väl ha råd med underhåll till en av sina viktigaste byggnader?