söndag 24 januari 2010

XXXhök på Årstabron


Så här var utsikten från Årstabron i morse. Isen låg över Årstaviken mellan Söder och Marievik och det var väl ungefär fem grader kallt. Soligt och fint var det.Om man vände blicken åt andra hållet var det brons nedkladdade snötäckta betong och räls, och därbortom Årsta skogs grå disiga sluttning, man kunde se.Till och från hördes ett skrik ki-ki-ki-ki-ki som jag kände igen som duvhök eller sparvhök. Man brukar höra det från Årsta holmar ibland. Nu tyckte jag skriket hördes ganska högt, och så såg jag med ens fågeln sittande på järnvägens kontaktledning. Jag tror att det är en duvhök, men jag kan inte svära på't, och med min lilla fickkamera får man inte bättre närbilder än så här.

Inte så långt härifrån har det startats en "fågelbar", och den kanske inte bara fixar mat åt hungriga vinterfåglar utan fixar också några välgödda småfåglar åt höken?

Tro det eller ej, men det här är det femhundrade inlägget på den här bloggen!

4 kommentarer:

Anders sa...

Stod med 560 mm objektiv i utsiktstornet vid naturlekplatsen söder om bron i höstas och zoomade in folk mitt på bron, barnsligt kul! Ja, å några hundra inlägg till kanske det blir? :-)

Björn Nilsson sa...

Tja, tid och ork och inspiration torde inverka på framtiden för bloggandet.

Den där höken ser ganska axelbred ut. Skulle kunna vara en duvhök, eller möjligen en biffig sparvhökshona. Någon idé om det?

Anders sa...

Självfallet, återstår att se förstås, men hoppas det håller i sig :)

Förmodligen en duvhök, du såg den aldrig flyga sen? Samtidigt så ser jag den i jämförelse med porslinsledarna som ledningen sitter fästa i stolpen med, och då verkar det troligare en sparvhök i storlek.. hmmm!

Björn Nilsson sa...

Typiskt slö rovfågel - jag stod och tittade en stund, men den gjorde inte mer än vred på huvudet ibland. Sparvhökar ser man flyga häröver ibland, och uppe i luften är de lättare att känna igen.