lördag 16 januari 2010

Klimatfunderingar vid Årstaviken

Det är vinter igen, en vinter som SMHI jämför med 2001 och 2002.

Den mycket milda perioden från den 4 följdes av en rejält kall period som med kortare avbrott varade året ut. Efter många år med ofta stora temperaturöverskott i december fick vi i år underskott i större delen av landet. Under senare år är det framförallt december år 2002, men även 2001, som varit kallare än normalt.



Kylan slog till först en bit in i månaden. Somliga personer som tror att man kan uppfatta klimatet genom att titta ut genom fönstret någon enstaka dag har fått för sig att detta innebär att det inte stämmer med global uppvärmning. Jag nämner inga namn, men en i övrigt vettig bloggare i Stockholm föll för det och meddelade att han inte trodde på uppvärmningen längre.



När forskare med hjälp av satelliter mätt temperaturen globalt (och det är den globala temperaturen som räknas, inte hur det råkar se ut utanför ditt fönster) har de kommit fram till att december 2009 är den sjunde varmaste under de senaste 31 åren.



Ovanstående foton tog jag i eftermiddags: rinnande vatten har frusit vid klipporna i Årsta skog, och isen ligger vit och snötäckt på Årstaviken. Stämningen är grå.

Inga kommentarer: