måndag 18 januari 2010

Fantastiska planeten Söder


Kolla Söder alltså! Allt är förberett, bara solen vill komma fram är det fritt fram att slå sig ner och mysa på solstolarna under parasollen i friden bakom före detta Skatteskrapan. Vet inte om parken har något särskilt namn här faktiskt. Hallandsgatan och Vartoftagatan stod det på de närmsta gatskyltarna.Verkar vara ett trevligt ställe att uppsöka och slå sig ned med utflyktstermosen! Behöver man gå någon annan stans när man befinner sig på Planeten Söder!?
Konsumister och lattedrickare går dock in i nya gallerian i Skrapan. Undrar om butikerna en trappa upp har svårare att dra till sig kunder eftersom de här markeringarna finns på golvet innanför en av ytterdörrarna?


Det är ju faktiskt så att det exakta läget kan vara väldigt viktigt för en butik. Ligger den "fel" några meter kan det betyda en hel del. Jag tror att den affär där jag köpt en del grova skor fick ett lyft när den flyttade kanske hundra meter från hörnet Lignagatan/Hornsgatan ner till Hornstull för några år sedan. Det är ju mycket mer folk som rör sig där. Man märker samma fenomen när man går nere i centrala Stockholm. Några meter från de stora gatorna dör såväl folk- som affärsliv snabbt ut, även mitt på dagen.

Mycket av diskussionerna inom yimby handlar om det, hur staden skall livas upp. Här finns ett yimbyinlägg om en affär på utgående vid Hornstull. Där hävdas att Stockholm saknar halvcentrala lägen, och det är nog inte så tokigt observerat. Det är dåligt med mellanlägen här, antingen är det livligt och centralt eller också är det närapå stendött. Stan är mer digital än analog, så att säga.
Bara en fundering på arkitektur innan jag slutar: jag stod och väntade vid rödljuset i korsningen Ringvägen-Rosenlundsgatan, och efter en liten stund kom jag på att jag stod och tittade på det där nya huset utan att egentligen se det. Vad kan det ha för betydelse? Har fler den upplevelsen (av att inte ha någon upplevelse)? Kan det vara bra att ha en diskret arkitektur som inte syns, eller skall det vara något som syns och berör? Är det husets funktion som är det viktiga, inte hur det ser ut, eller är den estetiska upplevelsen i människor som bara passerar en del av funktionen? - Vad det gäller "paradbyggnader" är svaret givetvis jakande, de byggs för att ses, men hur är det med ett vanligt bostads- eller kontorshus?

4 kommentarer:

Rondine sa...

I min värld såg det inte alls ut så där?
Ligger inte parkleken kvar?
Parken brukade kallas Skånegläntan.
Solstolarna känner jag inte igen,
men det är snart sex år sedan jag jobbade i krokarna.

Björn Nilsson sa...

Skånegläntan, det låter nästan poetiskt. Man får tänka sig en glänta i en skånsk bokskog kanske.

Solstolarna har inte funnits där så länge, men samtidgt är det rätt sällan jag går just den vägen så jag är osäker på områdets utveckling. Jag kollade på en kartsajt med satellitbilder över Stockholm, och där kunde man se solstolarna när träden runtomkring var gröna. Undrar om inte en parklek låg alldeles intill.

Göran Johnson sa...

Har för mig att parken heter Rosenlundsparken. Brukar röra mig i området på dagarna.

Björn Nilsson sa...

Tack för det. Jaha, då har vi ett par bud på namn. Finns det flera? Annars tycker jag att "Skånes Rosenlund" skulle låta fint!