tisdag 22 december 2009

Nytt på Hornsbruksgatan?


Det hade väl varit något i en gratistidning om ett nytt byggprojekt på Hornsbruksgatan. Jag tänkte inte så mycket på det. Men på en anslagstavla utanför kvarteret Plankan fanns i söndags synpunkter på det hela. NEJ nämligen. Jag beslöt mig för att forska lite mer.
Hornsbruksgatan är inte en av de mest bemärkta gatorna i Stockholm. En gång i tiden var detta den västligaste änden av Brännkyrkagatan, men det var innan det stora huset i bakgrunden - kvarteret Plankan - byggdes och gatan klipptes av. Kvarteret med den jättestora innergården där man vill bygga en del vilket naturligtvis inte uppskattas av alla. Jag har skrivit några gånger tidigare på bloggen om Plankan och miljön i området. Här och här bland annat.

Det som ser ut som en ful bunker i förgrunden är huset som innehåller en av nedgångarna till tunnelbanan. Dessutom finns det kontorslokaler i huset, men dessa vet jag inget om. Tror att man hade en lokalpolisstation där ett tag, innan försöket med lokalpoliser föll ihop. SL har nog också haft kontor där. Men nu vet jag inte.
Snöbilden är också från i söndags, men den här tog jag i september. Det är det avstängda taket till tunnelbanebunkern, en outnyttjad resurs. Kanske råttorna som det finns en del av i parken trivs där? Man ser hur eftermiddagssolen lyser upp husfasaderna.Innan vi går vidare i handlingen: här är ett klipp från tidskriften Arkitekturs senaste ledare:
Den som vill ha mer synpunkter på det här går in på Sveriges Arkitekters hemsida och beställer boken Hållbar stadsutveckling av Erling Ullstad. Gratis!


För att få mer information om projektet på Hornsbruksgatan kan man gå in på Stadsplanekontorets sida och ladda ner de dokument som hittills är släppta i ärendet. Men innan man ens har plockat upp dem ser man vad som är fel: felet är inte att förvandla "bunkern" till något för ögat angenämare, det är inte att få fram några bostäder till, utan det här:

Planinnehåll

Bostäder 50 st varav
50 st bostadsrätter
Butiker 500 kvm

Skall det vara bostadsrätter kan det lika gärna få vara. Det är inte så att "det finns plats för alla". Bostadsrätterna fungerar som gökungen i boet, de tränger ut hyresrätterna och gör staden alltmer segregerad och gentrifierad. Ännu fler människor antas binda upp pengar som de har (och ännu mer pengar som de inte har) för att få "rätt" att sitta i en lägenhet i en förening där de helst inte vill vara aktiva samtidigt som de svettas inför utsikterna att räntan går upp, de förlorar jobbet, blir långvarigt sjuka etc etc. Är det något att stå efter? - Det här är inritat till år 2012 i planen, och till dess kan mycket hända.


Tjänsteutlåtandet sammanfattar:

Wasted Space AB och Veidekke Bostad AB har inkommit med ett förslag om att bygga om befintlig byggnad med tunnelbaneuppgång och teknikutrymmen i Högalidsparken till hotell, samt ersätta Högalidsparkens bergskärning längs Hornsbruksgatan med bostadshus med publika verksamheter i bottenvåningarna. Syftet är att aktivera Hornsbruksgatan och öka samspelet och tillgängligheten mellan Hornsbruksgatan och Högalidsparken.

Wasted Space AB? Vad är det för jäkla namn? Titta igen på klippet från Arkitektur ovan och fundera. Här kommer några bilder som saxats från stadsplanepappren:Det blir en smal historia längs gatan eftersom utrymmet inte tillåter så mycket mer om man inte vill härja uppe i parken. Undrar om det skall till nya omgångar av sprängningar och vad kyrkan och omgivande fastigheter tål av det.
Sett i den här vinkeln blir bygget inte så rasande stort. Man kan faktiskt fundera på om inte resurserna då kanske borde läggas någonstans där man för samma insats skulle kunna få större mängder av bostadsyta?Här ser man dock att om man går nere på Hornsbruksgatan och vill kolla in tiden på kyrkklockan så kommer det inte längre att gå. Är inte detta skäl nog att protestera? Skämt (?) åsido: sträckan mellan Varvsgatan och Borgargatan är inte så kul. Det vore bra om det otäcka minnesmärket efter den ihjälslagne fotbollsligisten försvann, bland annat.

Hur som helst, tid finns, och det här vore ett utmärkt tillfälle för lokala "barfotaarkitekter" att beväpna sig med gratisprogram från nätet, datorer och kreativa uppslag, och ge sina egna tankar om hur området runt Högalidsparken kan utvecklas och göras trevligare. Kanske finns några lokala yimbysar som har uppslag? Yimby handlar ju inte bara om att bygga högt, även om den vulgäruppfattningen finns. Här gäller det att vara smart snarare än hög. En utmaning kanske, men det finns nog folk som klarar av det också.

7 kommentarer:

gardebring sa...

Värt att nämna i sammanhanget är också att volymstudien inte är ett förslag på bebyggelse utan bara illustrerar möjliga maxexploatering.

Lapparna som du fotograferat av gör mig mest ledsen. Det är så tråkigt med dessa människor som utgår från att alla vill dem illa och som är helt ointresserade av en diskussion om hur närmiljön kan förbättras. För de kan väl inte mena att den befintliga byggnaden är en särskilt trevlig upplevelse?

Intressant med detta förslag är just att man från sbk:s sida provar en omvänd planprocess där man redan tidigt involverar de närboende. Jag hoppas att processen inte blir kapad av några högljuda nimby:s utan att det faktiskt kan bli något konstruktivt och intressant av det.

Vad gäller hyresrätter vs. bostadsrätter delar jag väl inte helt din syn där, utan ser snarare att den bästa typen av miljöer tenderar att uppstå där det finns en god blandning av hyres- och bostadsrätter. I innerstaden har ju dock bostadsrätterna börjat ta över varför det finns skäl att ta sig en funderare. Det är framförallt nya hyresrätter som behövs just nu.

Björn Nilsson sa...

Eftersom det här är ett långtidsprojekt så finns det kanske hopp om att det går att få folk att prata med varandra. Jag undrar om det inte är lessna känslor angående Plankans gård som så att säga spiller ut på Hornsbruksgatan. Och det är tråkigt, för den är ju inte Stockholms roligaste gata om man säger så. Svårt att fatta att man kunde bygga något så dj-a fult som det där tunnelbanehuset.

gardebring sa...

Ämnet diskuteras för övrigt på yimby:
http://www.yimby.se/forum/thread.aspx?id=713

Jan Wiklund sa...

Som sagt, gatan hör till de absolut tråkigaste i Stockholms innerstad. Nästan vad som helst skulle göra den bättre. Jag går där två gånger om dan - till och från T-banan. Annars undviker jag den.

Jag önskar exploatörerna lycka till. Givetvis hoppas jag inte på några underverk, nästan allt som byggs idag är tråkigt. Men sämre än nu kan det som sagt inte bli.

Björn Nilsson sa...

Varför så pessimistisk? Det finns väl inte mycket som är så uselt att det inte kan göras värre, och det torde nog gälla även Hornsbruksgatan!

Rondine sa...

Har gått upp i denna t-baneuppg. bra många gånger, korsat gatan, gått genom passagen gm. husen ut till Hornsgatan. Låg (ligger?) en Vivobutik där, om jag inte minns fel. Vad gjorde jag då i dessa kvarter?
Det kan du läsa om i min blogg under kategorin Allmänt, 22/5-09,
rubr "Hårterapi..."
Trevlig blogg du har!
Ska läsa mer.
Alltid lika trevligt att se och läsa om Stockholm.

Björn Nilsson sa...

Tack, du är välkommen tillbaka.

Jodå, den stora matbutiken i gången finns kvar. Länge sedan jag handlade där, men då såg jag faktiskt Kristina Lugn där ett par gånger.

Och rätt frissa måste ju vara viktig om man vill diskutera djupa existensiella frågor! Tittade i början av din blogg och noterade turkduvor. I Stockholm finns det bara någon enstaka kvar numera vad jag vet. De kom i stor skala på fyrtiotalet men försvann igen.