lördag 5 december 2009

Klimatdemonstration Stockholm


Det var klimatdemonstation i Stockholm på lördagseftermiddagen. Inte någon jättesamling folk direkt som stod på Norra Latins gård när jag kom dit. Vad skall man säga det beror på? Dåligt väder? Det var ju inte kallt, men grått och trist och nästan regn i luften.Tja, kanske tiden rinner ut för en trögtänkt mänsklighet? Där finns adressen till en hemsida för att kolla. www.tcktcktck.se. Det låter som klockan obönhörligt tickar iväg. Vad skriver man:

Klockan tickar. Politikerna tar inte vetenskapen på allvar. De verkar intala sig att det går att förhandla med naturen och vår framtid. Det går såklart inte. Politikerna kommer aldrig att rädda klimatet förrän vi kräver det av dem. Det är dags att gå kvinna/man ur huse!

Ja, hellre vindkraftverk som är lätta att få upp och få ner, decentralisera och utveckla tekniskt än kärnkraftverk som är oerhört stora och dyra och långvariga klumpar.Här har vi länken igen. Det står "adventistsamfundet" på en ljusskylt på huset. Undrar om det är samma ställe där de frireligiösa vildbasarna i Maranata höll till under tidigt sextiotal?
"Ansvar" var det. Och vem tar det? Kanske något att säga åt "Någon" att ta hand om? Det är ju alltid den där "Någon" som skall göra allting!
Det var verkligen inget fotoväder för min lilla vackertväderkamera. Men det kan man ju lösa genom att ta lite konstiga konstnärliga bilder i stället.Demonstrationen passerar framför Nordiska Kompaniets klassiska fasad. Trottoarerna var fulla av folk som väl mest hade julhandel i tankarna, men kanske en och annan stannade upp och funderade i alla fall.

Den här bilden torde visa vilket suddigt väder det var. "Framtiden i våra händer" står det på plakatet närmast. Det otäcka kanske är att det inte är vi ("vi, folket") som råder över framtiden, utan små skumma maktgrupper.
Bild från Mynttorget där demonstrationen avslutades. "Vi vet" att läget blir allt sämre. "Någon", var är du, kan du inte fixa det här!?

Undrar vilket material det var i "isbjörnens" och "jättepandans" dräkter? Hoppas att det inte var något som drog åt sig vatten!
En ivrigt bankande trumsektion verkar nästan vara standard i många demonstrationer idag. Här bankade man så det ekade över Gamla stan. Och så var demonstrationen slut och jag gick hem i skymningen.

2 kommentarer:

Bengt O. sa...

"Politikerna kommer aldrig att rädda klimatet förrän vi kräver det av dem." Ja, vem är "vi"? Politikerna gör nog så gott de kan i benhårda förhandlingar mellan rivaliserande intressen. Men "vi" är knappast beredda att acceptera vad som skulle krävas i form av höjda skatter, stigande priser och begränsad rörlighet. Inte utan att kräva "kompensation" i vart fall. I varje fall för den grupp "vi" tillhör. Och då är vi tillbaks där vi började.

Jag har just sett "Dokument inifrån - Klimatstriden" och har påmints om den tid när jag själv satt nätterna igenom i stenhårda internationella förhandlingar. Det är lätt att klä ut sig till isbjörn och kräva att "politikerna" skall göra något men om/när det blir tal om att betala och försaka kanske det inte blir lika roligt?

Men jag har ju bytt glödlampor och skiljer på färgade och ofärgade flaskor så skyll inte på mig. Det är "politikernas" fel!

I vart fall är jag tackam för att ha fått se dina bilder från lördagens Stockholm.

Björn Nilsson sa...

Varsågod. Lite grådaskiga blev bilderna, men jag skyller på vädret!

Jag håller med om det är "vi" som är ytterst ansvariga så snart det råder något som kan kallas demokrati. Dessvärre är ju demokrati ingen garanti för att vettiga beslut fattas. Det är roligare med budskap från politiker och företag som lovar bättre tider i all evighet än röster från tristnissar som varnar att det kan gå åt h-e.

Det måste till de där människorna som känner ansvar för att demokratin skall fungera på ett vettigt sätt, vare sig det nu gäller miljö eller andra frågor som kan vara knepiga eller som kräver uppoffringar av verklig eller inbillad natur. Eller om den där slashasen "Någon" skulle ta sig samman och göra sitt jobb!?!