onsdag 30 december 2009

Skymning, dis och dimma


En överraskning när jag klev ut i friska (?) luften i eftermiddags: tjock dimma låg över Riddarfjärden, diset hängde i luften över Söder Mälarstrand. Man ser tiotalet meter ner till båten, sedan är det slut med utsikten. Kungsholmen och Stadshuset (och det otrevliga bygget invid Stadshuset) syntes inte. Luften var rå och otrevlig.Och inte gav kaoset vid den sönderfallande Slussen några bättre vibrationer. Bilar, tunnelbana, slabbig snö och sönderfallande betong. Ett av Stockholms mer deprimerande platser.Ur dimman på Strömmen glider Djurgårdsfärjan in mot Slussen. På kajen väsnas två förmodligen berusade finska ungdomar.Slottets salar är inte upplysta och fulla av liv. Det är en mörk och till synes tom byggnad som ligger vid Stallkanalens vatten. Är det någonting att visa upp? Ett öde slott! Varför inte göra om lämpliga delar till vanliga trevliga hyreslägenheter? Eller någon slags utåtriktad verksamhet som gör att många har en anledning att gå dit och vistas i huset. Man kan prata om fasadbelysning för att liva upp stället, men lyser det inte ur fönstren och finns tecken på liv därinne är det lik förbaskat dött.

4 kommentarer:

Bengt O. sa...

Dina bilder är en av de få saker som på allvar kan få mig att fundera på att flytta tillbaks til Stockholm. Men så tänker jag: "En bild ljuger mer än 1000 ord." Tack i alla fall.

Björn Nilsson sa...

Haha, vi får försöka fixa något: duger det med ett uppsnyggat gemak på Slottet? Just de här bilderna kan väl inte få så många att vilja komma hit just nu, men det borde bli finare om bara några månader!

Gott Nytt År därute i förskingringen!

Nicke Grozdanovski sa...

Dimma är aldrig kul, mer än mystiken som omger den. Däremot den näst sista bilden är tycker jag är väldigt vacker :-) Önskar dig en Gott Nytt År.

Björn Nilsson sa...

Tack detsamma!