onsdag 4 juni 2008

När man gjorde skor i Stockholm

Här är en präktig tegelfasad mot Hornsbruksgatan i Stockholm, nära Långholmsgatan och Hornstull. Gatan har bytt namn: en gång i tiden var det här bortre änden av Brännkyrkagatan, men den gatan klipptes av när kvarteret Plankan byggdes och den här delen fick heta Hornsbruksgatan i stället.



Numera finns Stadsbiblioteket här, och en massa andra verksamheter av olika sorter, men som skylten nedan berättar dunkande maskinerna i en skofabrik här till 1952. Bra att det kommer upp skyltar här och där som berättar om traktens historia. Den här har tack och lov inte blivit utsatt för klotter. Klicka på bilden för större och läsbarare format!

Större delen av kvarteret var alltså en skofabrik, men delen bort mot Lignagatan innehöll vanliga bostäder. Det har berättats för mig att maskinljudet under veckan inte uppfattades som särskilt störande. Däremot märktes det på lördagen när maskinerna stängdes av och det blev tyst!



För någon vecka sidan gick jag in genom en av portarna för att se hur det ser ut på innergården. Som ett minne av fabriksperioden ligger nu här en restaurang som kallas Skohornet - välfunnet namn i det här sammanhanget.



En fin tegelbyggnad, men jag undrar hur skoarbetarna kände det när de kom in här i gryningen sex dagar i veckan? Såg man hur försommarhimlen speglades i fönsterrutorna, eller var det bara en ny trälig arbetsdag, med jäkt och dumma förmän?


Ja tänk, en gång hade vi en riktig skoindustri i Sverige, till och med i Stockholm! Borde det inte ha doftat litegrann av läder här i kvarteret också?

Inga kommentarer: