söndag 18 maj 2008

Naturskyddsföreningen om Hornsgatan

En organisation som Naturskyddsföreningen är naturligtvis intresserad av miljön på Hornsgatan, det som jag skrev om i föregående inlägg. Bara för några årtionde sedan hade det inte varit så självklart, och de som grundade föreningen i början av 1900-talet hade nog mest sett Hornsgatan som onatur att inte bry sig så mycket om. Viktigare var att skydda gammal "orörd" och vacker natur (även om det råkade vara marker som brukats i århundranden eller mer, och som växte igen när de blev skyddade). Men i den allmänna miljö- och klimatkrisens tid idag är det andra tankar som råder!

Den som vill se vad Naturskyddsföreningen i Stockholm tycker om Hornsgatsförslaget går lämpligen in och tittar på det här inlägget på SNF:s hemsida. Mårten Wallberg, ordförande i Naturskyddsföreningen i Stockholms län välkomnar de föreslagna åtgärderna. Men han anser att det kommer krävas mer för att klara miljökvalitetsnormerna. Exempelvis minskade trafikvolymer genom ett utvecklat system för trängselavgifterna och dubbdäcksavgift.

I januari i år fick den dåliga luften på Hornsgatan föreningen att lämna in en anmälan mot staden. Ge dom bara! Även om det pratas om miljö från alla håll och kanter numera finns det anledning att tvivla på engagemanget hos de gamla betongpartiernas hövdingar i Stockholm.

1 kommentar:

gardebring sa...

Naturskyddsföreningen tillhör helt klart den del av miljörörelsen som har lyft blicken och förstår helheten. Alternativ stad som kämpar för staden gör det också, samt, hävdar jag såklart, nätverket Yimby. Alla är vi olika rörelser med olika ursprung och riktning men alla kämpar vi tillsammans för den urbana och levande staden.

Jag skulle gärna se att naturskyddsföreningen gick ut starkt för spårvägens återinförande i Stockholms innerstad. Resandetalen går alltid upp när man ersätter buss med spårvagn, och med tanke på att fyran redan är överbelastad sedan flera år tillbaka är det ju egentligen ganska självklart.