fredag 2 maj 2008

Nedskräpning - den mänskliga faktorn avgör

Jag har skällt på nedskräpning tidigare i den här bloggen. Med sådana dönickar som lallar omkring här i stan lär det bli en evighetsklagan. I en krönika idag skriver Ulrika By i Dagens Nyheter:

Jag tror inte att det spelar någon roll hur många papperskorgar ordningssamma borgarråd à la Mikael Söderlund (m) spikar upp, det är ju inte där skon klämmer.

Det handlar ju om oss.Om dig och om mig. Och om att se sanningen i vitögat. Det är lika lökigt att skylla skräpigheten på politikerna som det är att skylla på Vägverket när folk kör för fort.

Just det, pukkon som släpar ut full picknickutrustning i parken men inte orkar ta hem resterna - om nu papperskorgarna på platsen skulle vara överfulla - där har vi problemet. Men det är klart, när man tänker efter ... om Vägverket skulle sluta underhålla vägarna så att de återgår till naturtillståndet, och om all parkstädning upphörde, skulle det nog snart bli slut såväl med fortkörare som med nedskräpande friluftsätare. De senare kräver nog att platsen är ganska ren när de kommer dit åtminstone, men ser den redan från början ut som en sophög ... .

Just det: det är den mänskliga faktorn som avgör! Man kan i viss mån parera dåligt beteende med bättre städning, fler papperskorgar, övervakning - men om knäppgökarna inte lär sig ett lämpligt beteende avpassat för en trång stadsmiljö är det mest slag i luften.

Inga kommentarer: