måndag 5 maj 2008

Nytt bloggfynd - Stadskultur

Idag hittade jag, via lite konstiga omvägar som så ofta i bloggosfären, en intressant blogg som diskuterar stadsplaneringsfrågor, ofta med Stockholm som exempel. Den heter Stadskultur och kan läsas som en motpol mot exempelvis de flåshurtigare varianterna av yimby-folket.

Som vanligt förbehåller jag mig att förhålla mig såväl sympatiskt som kritiskt inställd. Det verkar väl mycket borgerligt-fina-innerstan med kufiska arkitektoniska detaljer från 1800-talet ibland i denna blogg, medan de mer proletära kvarterens existens i dåtid och nutid inte registreras (i alla fall inte i det tiotal inlägg jag läst). En tanke slog mig: när man klagar över ödeläggelsen av Stockholms klassiska innerområde på Norrmalm riktas anklagelserna mot politikerna, och gärna "de röda" i den gruppen, men hur är det med byggbolagen som tjänade storkovan på det här? Har inte de något ansvar? Gäller ansvar bara politik men inte när det skall dras in feta kontrakt? Kan någon moralfilosof utreda saken, tack!



Bångska huset vid Stureplan, hårt drabbad av ombyggnader, men ser för mitt öga inte särskilt proletärt ut.

Man kanske kan tänka sig en kombination: bygg spårvagnar med yimby och banka ner skyskraporna i skoskaften med Stadskultur?

Inga kommentarer: