söndag 4 maj 2008

Riktiga vattenhål för fågelskådaren - Lötsjön och Råstasjön

En panoramabild tagen från Råstasjöns östra sida. Klicka så blir den mycket större och finare!

Om ett ställe har något intressant att uppleva inkorporerar jag det gärna med "mitt" Stockholm, även om det i detta fall är grannstäderna Solna och Sundbyberg. Man kanske inte tänker på det här som naturområden i första hand, men i Solna finns ju Hagaparken. Där ligger också Råstasjön medan dess granne Lötsjön befinner sig i Sundbyberg. "Se Sundbyberg, och sedan dööö ..." för att citera Ulf Peder Olrog.

Från Stockholms centralare delar tar man sig upp till Lötsjön och Råstasjön med första bästa tunnelbanetåg i den riktningen. Själv brukar jag åka till Duvbo, men också Hallonbergen kan vara lämplig startpunkt. I det senare fallet kan man gå ner till Råstasjön över fälten vid Råsta gård. Där kan man kanske möta en fasan, eller en törnskata som sitter på en stolpe och kollar in läget.

Varför är de här två sjöarna och omgivande marker intressanta för naturskådaren? Det mest uppenbara är väl fågellivet, särskilt hör- och synbart nu under våren. I själva verket är det drag i fjädrarna året runt. Det beror dels på att kommunerna har ordnat så att vattnet hålls öppet på några ställen även när sjöarna fryser till, samt att det finns en stor fågelmatning i nordvästra hörnet av Råstasjön. Normalt brukar man kunna se bofinkar och rödhakar där även i den smällkallaste vinter. I år missade jag dem dock vilket nog berodde av det varma vädret - det fanns mat överallt och fåglarna behövde inte ty sig till enstaka matningsplatser för att överleva.

Men även matningsplatsen har sina faror. Jag har sett småfåglar fly för livet när en sparvhök brakade in på jakt efter mat en vintermorgon!


Ibland stöter man på fåglar som ser "konstiga" ut, som den här gåsen som jag fotograferade vid Lötsjön i morse. Är det en hybrid, eller en stripgås som är otydligt färgad? Stripgåsen förekommer inte så ofta i Sverige, den skall normalt hålla till bortåt Himalaya,

Ytterligare en sak som är bra för många fåglar vid Råstasjön är de sumpiga och risiga strandskogarna längs norra änden av sjön, och en del stora vassområdet. Där finns mycket ris och bråte som ger skydd till fåglar och andra varelser. Jag hoppas inte att någon får för sig att "städa" upp i området. Man kan fråga vad som händer när bebyggelsen tränger på, vilket den väl kommer att göra när järnvägs- och industriområden i närheten omvandlas.

Det öppna vattnet gör att hägrar, änder, gäss och andra fåglar med sjöanknytning gärna övervintrar här. Inte nog med det - ett år såg jag en strömstare som höll till i en liten bäck som går mellan sjöarna. Ett annat originellt fynd var en fjällgås.

Inga kommentarer: