lördag 16 februari 2008

Förskola på Stigberget?


Stigbergsgatans idylliska ände mot Renstiernas gata. Men den där stadsjeepen ser malplacerad ut i sammanhanget. På ett hus stod det Kalifatides på dörren - den kände författaren?

Jag tog mig en morgonpromenad bort till Stigbergsgatan för att se hur det ser ut där det finns planer på att bygga en förskola bland de gamla husen. Ärendet har skapat upprörda känslor, dels bland de som bor där, dels bland de som anser att yimby är större än nimby! Folk som kanske inte tycker exakt tvärtom (såvida det inte rör sig om stället där just de bor) har satt upp det här anslaget. Det var det enda synliga tecken jag såg på eventuell kamp i området.
Och hur ser det nu ut på den markremsa som somliga vill bevara? - Inte så lätt att säga. Den finns bakom ett plank och en stenmur. Man kan kika in genom springor här och där men det ger ingen större uppfattning om värdet på marken som obebyggd. Här följer några "plankkikarbilder" tagna utifrån gatan. Man blir inte bländad av några omedelbara skönhetsvärden, men det är säkert så att under sommaren kan det vara en grön och fin liten oas. Vem använder den?I ett sista försök till att få överblick kilade jag uppför trappan till det som en gång i tiden var sjömansskola men nu är vårdskola i Erstas regi. Men det blev inte så mycket bättre insyn därifrån heller. Nedanstående bild torde bevisa detta. Möjligen skulle ett bygge ta bort en del sol för folk med fönster mot söder nere på Fjällgatan, men jag undrar om de inte är rätt så skymda redan nu?

Går det att bygga en förskola som smälter in någorlunda i omgivningarna har jag svårt att se några argument emot den - annat än att folk som vill bo i en garanterat fridfull omgivning kan känna sig besvärande av många glammande små barn. Men är inte detta att gå tillbaka en bit mot det historiska sambandet? En gång i tiden måste det ha vimlat av barn i kåkarna på Stigberget. Och nog är det väl trevligare med lite barnaröster på dagen än brölande fyllon och festprissar som hemsöker vissa delar av Söder natt- och kvällstid?

4 kommentarer:

gardebring sa...

För egen del tycker jag att det är ett märkligt markslöseri att uppföra en tvåvåningsbyggnad här, det är så planen ser ut.
Varför inte istället uppföra en femvåningsbyggnad som på så sätt också tillför tre våningar med bostäder? Man kan uppföra dem som bostadsrätter och för de pengar man tjänar på att sälja dessa lägger man lite större jobb på utformningen så att byggnaden passar väl in i miljön.

Björn Nilsson sa...

Jag har inga synpunkter på höjden på huset. Däremot om frågan om bostadsrätter. Och jag hotar med att återkomma mer generellt i det ärendet!

Björn Nilsson sa...

ps Glömde säga "välkommen till den här bloggen", jag ber om ursäkt för det! Antar att vi kommer att få mer att göra med varandra framöver!

gardebring sa...

Mja. Även jag anser att det nu byggs för lite hyresrätter. Det var mer i det här specifika fallet där byggnadens utformning tydligen ses som extra viktig. Överlag tycker jag att en blandning av hyres- och bostadsrätter är det optimala.