lördag 7 mars 2009

Norr Mälarstrand förr

Tittade in på Stockholmskällan efter bilder av Norr Mälarstrand (tack för tipset, Gabrielle!). Varför? För att jag nyss lyssnat på Olle Adolphsons låt Sigge Skog, och det är ju en kungsholmslåt. (Om man skall vara ärlig: OA var nog den typen av trubadur som borde ha nöjt sig med att skriva bra låtar och sedan överlåtit åt bättre sångare att framföra dem, men det får väl gå för den här gången ...). Klicka på bilderna så blir de större!



Den här bilden är från 1938. OA sjöng om skutorna och om sura vedtravar, och det är ved staplad ungefär mitt på bilden. Bakom veden sticker överbyggnaden på några båtar upp. Man ser av skuggan att den är tagen ungefär vid middagstid. Jag antar att veden ligger på det som numera är Rålambshovsparkens strandpromenad. Var det här OA och kompisen Sigge stod och metade mört? Samma hus som idag tror jag, så när som på en byggnad med hög smal skorsten borta vid Kungsholmstorg. En av de gamla industrierna kanske?




Så här såg det ut 1931 - ett ganska tidigt färgfoto alltså. En personbil, en omnibus och en lastbil utgör större delen av trafiken. Utanför bageriet till vänster kan man sitta ute på trottoaren och fika. Jag tycker det ser ut som en stenupplag till höger om bussen. Sten och sand lades ju upp på både Norr och Söder Mälarstrand ända in på senare år, men nu är väl den verksamheten slut? Ovanför lastbilsflaket skymtar husen på Mariaberget på Söder. På en av de närmsta balkonger står en kvinnsperson. Kanske hon funderar vad det är för figur som står med en kamera mitt i gatan i den våldsamma trafiken?



En bild från 1937 men den känns aktuell på något sätt. Uppbruten snötäckt is driver iväg på Riddarfjärden. Bildvinkeln var ny på den tiden. Fotografen måste ha stått på Västerbron och fångat den magnifika utsikten ned mot centrala Stockholm. Notera den ganska enhetliga profilen. Det som sticker upp är Stadshuset, Rådhuset och några kyrktorn, samt raden av hus på Kungsklippan. Höghusen i centrum ("de fem trumpetstötarna") skulle ju inte komma förrän flera årtionden senare, och nu är ju nya höga hus på väg upp. Vi får en ny profil ned mot centrum vilket får ses som ett led i stadens utveckling -åt något håll.

1 kommentar:

Nicke Grozdanovski sa...

spännande med gamla forgrafier..