torsdag 5 februari 2009

S:t Erik höjer rösten om Slussen

Ja, dessa fridsamma vänner av Stockholm i Samfundet S:t Erik skriker inte, men i dessa tider när det helt enkelt snart MÅSTE göras något åt den alltmer sönderfallande och ständigt lika deprimerande Slussen framför de vissa bestämda synpunkter:



Samfundet S:t Erik får härmed mycket allvarligt vädja till stadens beslutfattare att - innan slutligt ställningstagande till Slussenområdets framtid tas - seriöst och i samråd med landstinget och SL ta del av den utredning om dragning av tunnelbanan i tunnel som redovisas i förslaget ”Ny syn på Slussen”, samt noggrant granska däri framförda argument och ekonomiska beräkningar och utreda konsekvenserna för staden och landstinget av detta förslag.


Ett förändrat läge för tunnelbanan skulle radikalt förbättra – och förenkla - förutsättningarna för att kunna uppnå en gestaltningsmässigt högklassig utformning av ett av Stockholms mest utsatta och känsliga stadslandskap. Önskvärdheten av en placering av tunnelbanan under Söderström har framhållits ända sedan tunnelbanans förbindelselänk tillkom och man då av praktiska/ekonomiska skäl behöll läget som byggts för järnvägen 1871. Dess påtagligt negativa konsekvenser för det i övrigt så värdefulla stadslandskapet här är uppenbara.


Om man inte nu tar tillfället i akt i samband med den mycket omfattande ombyggnaden av området kommer det att bli omöjligt att genomföra en ”nedgrävning” inom överblickbar framtid om ens någonsin. Bl a skulle det, om arbetet genomförs i efterhand, medföra orimliga komplikationer och kostnader att tränga igenom den omfattande pålningen på platsen.


Jag vet verkligen inte vad som är rätt och fel, men jag gillade den där "nya synen" som har beskrivits tidigare på bloggen. På annat håll har jag kallat Slussen för "Stockholms dystraste plats" och det står jag för.

2 kommentarer:

gardebring sa...

Värt att minnas är dock att "ny syn på slussen" på intet sätt är jämförbart med de officiella tävlingsförslagen. Att gräva ner vägar och spår är nämligen ett avsevärt större, och avsevärt dyrare, projekt.
Jag har inget emot en nedgrävning, tvärtom vore det mycket trevligt.
Samtidigt är jag realist och har svårt att se hur det skulle vara möjligt att hinna utreda, finansiera och implementera "ny syn på slussen" med den mycket korta tidsrymd vi har på oss (Slussen mår som bekant inte speciellt bra). Det är ett gigantiskt projekt de föreslår.

Björn Nilsson sa...

Gigantiskt? - Då är det bara att sätta igång fort som fasen så det blir klart i tid! Ge mig en hammare och ett bräckjärn så skall jag nog kunna knacka loss lite lös betong.

Får man till en smart lösning som håller några hundra år framåt kan det faktiskt vara värt att pytsa upp extra pengar - om man tycker att eftervärldens eventuella tacksamhet har någon betydelse.