torsdag 5 februari 2009

En grålila vinternatt ...


Jo, nog kan man drabbas av poetisk inspiration och falla i begrundan inför det grålila ljuset som vilar över Stockholm kvällar och nätter som denna. Lite snö hade fallit under föregående natt, nu i kväll var himlen full av moln, och det är väl kombinationen av moln, snö och gatljus som skapar den här ganska återhållna färgsymfonin.


Utsikt västerut på Söder Mälarstrand. Bakom pråmen höjer sig en mörk profil: Långholmen. En gång var det vad jag vet bara kala klippor där. Så var det nog när Engelbrekts och Gustav vasas upprorshärar kamperade på holmen. Sedan kom fängelset och nyplanteringarna dit. Har för mig att August Strindberg skriver om det i någon novell.

Längre bort lyser Dagens Nyheters stora hus i Marieberg. Vad pågår där nu? Man samlar förbrilt material till morgondagens tidning naturligtvis, och säkert sitter redaktionens värsta pundhuvuden och plitar på morgondagens ledarstick. Och ute i landet sitter hundra blodtörstiga bloggare och väntar på att få kasta sig över och slita sönder ledarskribenternas egendomligheter.



Hm, har jag inte sett det här motivet tidigare på den här bloggen ... i januari eller så?



I Pålsundskanalen bryts det grålila av lampor som skapar karamellfärger (eller är det någon sorts konjakscrème eller dylikt man kan jämföra med?) i vattnet bland isflaken.

Inga kommentarer: