söndag 8 februari 2009

Söndagsförmiddag med dis och dimma


Det regnade, det var disigt, just så glåmigt som på bilden var det för några timmar sedan på Söder. Snön regnar bort, kvar finns en del otrevlig is (hoppas inte eländet fryser till i natt!). Men en talgoxe drar till med ett kraftfullt ti tu flera gånger, och ute från Riddarfjärden hörs gråtrutars vilda skratt. Är det inte lite känning av vår i luften, trots att vi bara är i början av vintermånaden?Disigt väder har dock ur fotograferingssynpunkt den fördelen att fotografen inte behöver bekymra sig så mycket om hårda kontraster mellan ljus och skugga. Det är bara att ta sina bilder. En pråm speglar fören i det blanka vattnet. Det var helt vindstilla.
Man ser över från Söder till Kungsholmen, men så mycket mer är det inte. Är det inte faktiskt en ganska fridfull stämning när dimman sänker sig och trafiken är nästan obefintlig, som denna söndagsmorgon!
Det har varit till och från med is i Mälaren. Nog mest från, kan vi säga. Men ibland har det varit tillräckligt med is för att dra med en vassrugge.
Isen är trasig i Pålsundskanalen - en och annan spegling av strandens träd syns bland flaken.

7 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Alla årstider är vackra. Det gäller bara att hitta skönheten och ha ett öppet sinne.

Den med båtfören är fantastisk vacker. Vad är det för en båt?

Björn Nilsson sa...

Jag vet faktiskt inget om båten annat än att den är elegant. Nästa gång jag går därnere (vilket händer rätt ofta) skall jag kolla om det möjligen finns någon skylt. Rätt många båtar som ligger vid kajerna här har informationsskyltar som förklarar vad de är för ena. Jag ber att få återkomma!

Björn Nilsson sa...

Här är fler upplysningar: efterfrågad båt heter Aegir och är byggd i Finland 1904. Gick mest med laster på Östersjön, som ved till Helsingfors. Har både motor och segel. "Stagsegelskonare" kallas typen (fråga mig inte vad det betyder). - Detta är några upplysningar plockade från infotavlan som jag misstänkte skulle finnas där.

Nicke Grozdanovski sa...

Tack för upplysningen, Det är alltså en relativ gammal skepp.

Önskar en helbild från skeppet, skulle vara trevligt att se hur den ser ut i sin helhet.

Björn Nilsson sa...

Hm, lite knepig beställning. Båtarna ligger i dubbla rader och Aegir ligger ytterst. Tror inte att det blir någon bra bild om jag går över till andra sidan Riddarfjärden och försöker plåta på håll, inte med min lilla fickkamera. Däremot kanske det går att få en bild av bilderna på infotavlan. Där ser man hur Aegir ser ut under segel. Skall kolla!

Nicke Grozdanovski sa...

En bild från infotavlan är bättre än ingen bild alls :-)

Björn Nilsson sa...

Jaja, allt för kunderna! Skall försöka fixa en någorlunda bra bild på skutan.