fredag 28 november 2008

Arkitekturgalleriet och Slussen


Så här förtrollande kan Stockholm se ut när mörkret fallit och staden ligger som ett juvelbesatt armband över det svarta vattnet. I bakgrunden fasadbelysningen på Hötorgsskraporna, i går kväll var det mörkblått och lila. Bilden tagen på torsdagskvällen när jag gick ned till Arkitekturgalleriet.



Igår kväll var jag alltså på Arkitekturgalleriet på Munkbron 3 i Stockholm och tog en titt på utställningen med ett alternativt förslag till hur den nya Slussen kan utformas. Utställningen pågår till den 30 november, så det finns ett par dagar kvar för intresserade att ila dit. Själva utställningskatalogen kan man ladda ner här. Där får du en mycket bättre version av den här bilden!

Notera det fyrkantiga huset i mitten - i själva verket är det något som symboliskt är övertäckt, något som man kan göra något av efter eget huvud. Mitt huvud kom genast att tänka på förslaget att flytta Stadsbiblioteket från Odengatan till Slussen!




Är man intresserad (eller bekymrad) för Stockholms framtid bör man ha lite koll på de här sakerna. Jag kan peka på två stora problem: Dels de enorma resandeströmmar från fyra håll som varje dag passerar Slussenområdet - det blir trafikinfarkt om inget görs. Dels risken med stora översvämningar i Mälaren som kan klippa av trafiken och andra viktiga samhällsfunktioner. Dessa är grundproblemen. Till det kan man lägga andra frågor om hur man skall utnyttja området på gränsen mellan Gamla stan och Söder, hur man tänkt sig att det estetiskt skall se ut, vilka kommersiella eller kulturella verksamheter som kan dras in där.




Här finns en bärande idé: att gräva ner tunnelbanan och slå ihop de näraliggande stationerna Gamla stan och Slussen till en station, och att se till att en del av det kaos av broar som nu nästan kväver området försvinner. Det ger vi en blomma för!

4 kommentarer:

Monica Andersson, Kjell Forshed, Svante Forsström, Ulla Joneborg och Torsten Westman sa...

Ny syn på Slussen har nyligen startat en blogg. Ny syn på Slussen. Besök gärna och länka ännu hellre.

hemsida på gång:
www.slussen-nysyn.info

Vi finns också på facebook.

Björn Nilsson sa...

Helt OK, som kanske synes har jag lagt upp länken och puffat extra för den i ett nytt inlägg.

Anonym sa...

Slussen ska bli en plats där folk vill och kan mötas. Idag är det ett av stans värsta blåshål.

Vill man komma åt detta problem bör man inte riva broarna. Då förvärras nämligen detta problem och ingen kommer vilja uppehålla sig där då det inte är sommar. Istället bör man utnyttja broarna som resurser, alternativt bygga nya och snyggare.

Följande förslag http://www.glittra.com/nyaslussen/index.html löser detta på ett finurligt sätt. En del pastischer blir det. Jag tror att ett sådant förslag kan göra Slussen till mötespunkt och inte bara en trafikknutpunkt.

Jag skulle vilja se detta i kombination med Nouvels förslag på park på broarnas överdäckningar.

Björn Nilsson sa...

Blåser gör det väl oavsett antalet broar? Kan den läskiga bussterminalen åtgärdas i det avseendet är det välkommet. Sedan undrar jag om inte Slussenområdet även framledes mest är genomfart och inte ett ställe där folk "möts". För att backa några steg, vad är det man menar med "möts" egentligen? Man kan möta kulturen om Stadsbiblioteket läggs där kanske men annars måste ju den stora mängden människor där vara folk som är på genomresa.