söndag 26 oktober 2008

Stadsradhus ... nää

Jag blev mycket förvånad häromdagen när jag såg en positiv recension om förslag till stadsradhus hos yimby. Jo, det fanns ju klagomål i artikeln, men inte mot idén som sådan. Och det är den som är tokig. Fel sorts hus för fel sorts folk.

Man borde ha dragit öronen åt sig vad det gäller att bygga för en grupp som antas ha en hög stålar att hosta upp. Det är ju den gruppen som ryker all världens väg när finanskrisen kommer stormande. De som verkligen har det fett ställt kommer knappast att köpa sig ett dyrt hus alldeles invid en stor trafikled, de kommer att köpa sig ett ännu dyrare hus på något annat och lugnare ställe. Man kan alltså vara misstänksam mot hela projektet. Hade det kommit för ett par år sedan kanske det slunkit igenom, men nu när den offentliga krediten sviktar ... nej, det här låter inte realistiskt.

Behövs det byggas? Ja, förvisso, det behövs ett nytt miljonprogram (där man kan lära sig av såväl positiva som negativa erfarenheter från det gamla programmet) för att framställa mängder av billiga och bra hyreslägenheter. Genom massproduktion av hyresrätter kan man faktiskt redan i förväg se till att det inte kan uppstå nya stora spekulationsbubblor. Låt "klipparna" stå där med lång näsa, det är orimligt att bostadsproduktionen skall styras av att privatpersoner vill ha så hög prislapp som möjligt på bostäder de redan "äger" (eller som banken äger egentligen, om de nu har lån).

1 kommentar:

gardebring sa...

Nu ställer vi ju oss förvisso inte positiva till projektet, vilket jag tycker ganska tydligt framgår i artikeln? Däremot behöver man inte säga nej till stadsradhus som koncept i Stockholm, men då skall det ju också vara stadsradhus. Inte förortsradhus som man slängt ut i staden. Alla vill inte bo i flerbostadshus, då är det bättre om man kan erbjuda urbana stadsradhus, som kan försörjas med kollektivtrafik, än att bygga nya villamattor.

Det här är stadsradhus enligt mig:
http://bluegirlredstate.typepad.com/photos/uncategorized/townhouse.JPG

Sedan så, nej, bristen på stadsradhus är knappast Stockholms största problem.