fredag 17 oktober 2008

Kvällsbilder - Medborgarplatsen


Klicka på bilderna så kommer du lite närmare mörkret, eller får åtminstone en något större bild. Kanske gäller det att titta på bildskärmen från rätt vinkel också för att urskilja lite mer detaljer i dunklet. Jag tänkte att de här fotografierna kunde fungera som motvikt mot alla fina bilder med höstlöv i fantastiska färger.

Det här är Medborgarplatsen på Söder för några kvällar sedan, klockan är inte ens sju på kvällen men redan mörkt. Neonreklam på Söderhallen, blåaktigt ljus mot en husvägg, några människor som skyndar förbi. Götgatan är bara några meter bort. Den här kvällen hördes dock inga fylleskrän, annars en ganska vanlig företeelse åt det här hållet på Söder tror jag. Det är ju folk som "roar" sig här, gu'bevars. I själva verket är det inte så mycket folk ute.

Tidigare på dagen har det nog stått torghandlare ute på Medborgarplatsen. I mörkret ser jag en liten varelse studsa fram i rask takt - det är en förmodligen ganska välgödd råtta som säkert har mycket att äta i de här trakterna. Folk slänger ju mycket omkring sig, omkring torgstånd och gatukök. Rådisen är nog inte ensam. En gång sas det att det gick två råttor på varje stockholmare. Skulle inte förvåna mig om det är tre mot en vid det här laget. Råttor är ju bra på att föröka sig.

En storstadsromantiker kanske gillar den här miljön. Eller om den nu är för futtig? I närheten ligger Södra stationsområdet som ur stadsbyggnadssynpunkt varken är hackat eller malet. Och namnet "Medborgarplatsen" kanske ger tråkiga associationer för de som vill byta ut begreppet "medborgare" mot det mer moderna "kund"? "Medborgare" kan ju föra tanken till begrepp som "rättigheter", "jämlikhet", "folkhem", och det är inte så kul för alla i vår stad antar jag.

2 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Storstadspulsen :-)

Björn Nilsson sa...

Egentligen var det inte så mycket till puls där - jag funderade faktiskt ett tag på att lägga in en kommentar om det. Det kändes halvt om halvt ödsligt.Visserligen var det lite folk som sprang hit och dit, men inga mängder.