torsdag 25 mars 2010

Wolodarski om Waterfront

Som en komplettering till föregående inlägg kan hänvisas till Lars Epsteins blogg, där arkitekten Wolodarski får bekräfta att den där Waterfront-blaffan inte är världens mest lyckade.

Vi har inte hållit måttet. Vi förklarade inte hur det skulle komma att se ut. Det är inte politikernas fel. Vi arkitekter skulle ha förklarat för dem hur Waterfront Building skulle komma att se ut”.

Så svarade Aleksander Wolodarski, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret på min fråga: ”Är Waterfront rätt byggnad på rätt plats och med rätt proportioner?” Hans svar kan således sammanfattas i ett enda ord ”Nej.

Lite skeptisk som jag är undrar jag om detta är HELA sanningen. Fanns det inte folk som i förväg larmade om vad som var på gång, att man var i färd med att slå ner en rejäl påle i Stockholms innerstads känsligaste kött? Skeptisk, som sagt, och jag misstänker fortfarande att det i hög grad handlar om politiker som vill leka affär, om exploateringsintressen som har riktiga affärer - och sedan en klack av mindre klartänkta förtätningsentusiaster som har svårt att se flera steg framåt. Kan man hoppas att det blir en nyktrare stadsplanering framåt?

Inga kommentarer: