onsdag 31 mars 2010

En sväng förbi Östermalmstorg


Jag hade ett ärende bortåt Gärdet i förmiddags, och på återvägen gick jag via Östermalm och tog mig en titt på Östermalmstorg. Det var ett tag sedan sist. I ena änden av torget håller man på att smälla upp en ny glittrig fasad. Men Åhléns, är det inte för proletärt för den här stadsdelen?Jag gjorde en sväng genom den gamla saluhallen också. I en saluhall skall det se trivsamt gyttrigt ut, och det gjorde det här. Samtidigt stultade det runt östermalmsmänniskor med det där besvärat besvärade ansiktsuttrycket som man kan förvänta sig att uppkomlingar anlägger när de flyttar till de fina kvarteren och skall försöka verka fina själva.Det hängde svenska flaggor här och där. Men notera uppe till höger, där är det en annan duk med andra färger ...... just det, det är Samelandets flagga! Skulle inte förvåna mig om det säljs renkött i den här boden! Åh, nu börjar jag längta efter härliga fjällvindar, blå himlar och tillika sjöar, och berg i många färger inklusive snövitt!

5 kommentarer:

Lena Källman sa...

Du glömde dofterna i saluhallen! Jag tycker att de är ljuvliga. Min mamma ville känna sig som en fin dam och trivdes när hon emellanåt inhandlade middagsmaten på Östermalmshallen, t.ex wallenbergare, för vidare befordran till radhusghettot i Vällingby.

Hade en gång en elev som ville bli renskötare. Vi var med i Svenska freds tillsammans i Jokkmokk.Saltoloukta är ett fint minne från den tiden.

Björn Nilsson sa...

Jaha, dofterna glömde jag - men vid närmare eftertanke: var det så starka dofter? Kanske i närheten av ostdisken då, minns inte.

Jag försökte göra wallenbergare men tyckte inte att de smakade så fantastiskt. Trodde jag gjort fel, men sedan åt jag dem i annat sammanhang och det var fortfarande ingen smaksensation. Är det namnet de lever på snarare än smaken?

Lena Källman sa...

Det är kanske mitt doftminne som sviker mig. Men har minnen av det från en annan saluhall, den vid Hötorget.

Wallenbergare är en ganska menlös anrättning om jag minns rätt. Säkert är det namnet den lever på.

Vet du om Tösses bageri finns kvar på Östermalm? De hade underbara semlor som mamma köpte hem (men det var ganska många år sedan!).

Björn Nilsson sa...

Jag tittade på Hitta.se, men det enda Tösse med anknytning till den branschen de hade är ett konditori i Norrtälje.

Lena Källman sa...

Tack för hjälpen! De har säkert bytt ägare eller slagit igen. Mamma arbetade på Sibyllegatan, så det var därför hon handlade på Östermalm.