måndag 29 mars 2010

Döderhult, Rumpekulla ...

... och ställen med liknande namn vill kanske en del av lokalbefolkningen inte kännas vid. Döderhult bytte namn till Oskarshamn för att låta lite snyggare. En del orter på landsbygden får dålig klang utan att det är fel på namnet, som det där stället utanför Örnsköldsvik där en lokalt hyllad våldtäktsyngling (man är väl att ta i) på bara någon dag degraderades till riksbuse när storstadsmedia fick syn på honom. De som är från den byn lär väl i fortsättningen säga att de är från Ö-vik.

Skeptisk som jag är tror jag att det finns många ställen "därute" som är läskiga om man är "fel" på något sätt. Eller för att ta det från en annan synvinkel: det finns en massa ställen som särskilt ungdomar, och ännu mer särskilt unga flickor, vill flytta ifrån så fort det går. Det finns inget som säger att buset är på en lägre nivå för att det inträffar på en mindre ort. Buslivet i Rödeby, skulle det ha tolererats om det skett i en storstad? Eller i Värmland där busgäng på en ort brände ner ett hus där det bodde invandrare som lyckats, till skillnad från de lokala Löpar-Nissetyperna.

Nå, vad leder detta till? Kanske till prognoserna att motsvarigheten till ett helt Göteborg är på väg i riktning mot Stockholm under de kommande årtiondena, och att det är en anstormning som man kan undra kan klaras av. I alla fall lär det kräva att det sopas rent med NIMBY-typer i de kommuner i regionen som vägrar att bygga billiga hyreslägenheter i stor skala. Läs: moderatkommunerna. Flyktingarna från landsbygdens by-helveten skall känna sig välkomna och uppskattade i rikets huvudstad, även om inte alla kan bo just i innerstaden! Vi i urbefolkningen skall ju ha plats också!

2 kommentarer:

Karl Malghult sa...

Döderhult finns kvar på samma plats som alltid: http://sv.wikipedia.org/wiki/D%C3%B6derhults_socken

Däremot blev köpingen Döderhultsvik stad under Oscar den I:es tid och tog sig namnet Oskarshamn.


Nog för att det byggs för lite hyresrätter i moderatkommunerna, problemet med "Stockholmsområdet" är snarare att det är så långa avstånd eftersom bebyggelsen ligger likt bläckfiskarmar ut mot Enköping-Uppsala-Åkersberga-Värmdölandet-Nynäshamn-Södertälje. Undrar om man inte skulle kunna klämma in dubbelt så många som bor i nuvarande storstockholmsområdet bara man byggde inom Stockholms kommuns gräns? Frågan blir då hur man löser förbindelserna över Hammarbykanalen mellan Södermalm och Årsta: flytbryggor med husbåtar kanske? Ett flytande kasino mellan Årstaholmarna och Malmgården kanske, där man kan sjunka medan man flyter?

Björn Nilsson sa...

Bättre att satsa på flerkärnighet. Det talar man ju om i regionplanen. Se till att halvtaskiga centrum som redan finns piffas upp genom koncentration av bostäder, arbetsplatser och bättre kommunikationer. Regionplanering skall vara regionplanering.