fredag 5 mars 2010

Vad göra med bunkern på Hornsbruksgatan?


Här ovan: bunkern på Hornsbruksgatan som innehåller tunnelbanan, diverse kontor, och en transformatorstation. En del tycker väl att den är så ful att man borde riva, men det är slöseri med resurser. Det enkla är helt enkelt att putsa upp skalet och fundera på hur det kan passa in i miljön.
Vi är alltså på före detta Brännkyrkagatan nära Hornstull, ett område där det fanns åtminstone en större fabrik (skofabriken) och smärre verkstäder på andra sidan Varvsgatan. Bara några hundra meter bort ligger andra före detta industriområden, i Bergsundsområdet och på Reimersholme. Jag är inte positiv till att tvätta bort Söders historia som en arbetarstadsdel.Interiör från gamla skofabriken (lånat från Stockholmskällan).


Men låt oss hålla oss till Hornsbruksgatan och till den trista betongen - vad göra? Ett förslag kan vara att helt enkelt klä in byggnaderna i tegel så att det blir något i stil med industrifastighet! Nu har jag inte ritat tegelstenarna, men det här skulle kunna bli rena murarmästarprovet där fasaden kunde klädas med fina tegelmönster (förband heter det visst på fackspråk). Det skulle bli som en östlig utliggare till fabriksfasaderna ner mot Hornstull. Eller ta ett steg till och göra väggarna till riktiga konstverk med tegelmönster, kanske som hyllningar till de numera bortglömda skoarbetarna. Eller till fattighjonen på Högalids vårdhem på andra sidan Hornsgatan kanske?

Notera en detalj på min grova teckning med kritor: det som ser ut som ett torn är i själva verket en hiss! "Tillgänglighet" är ju ett honnörsord, så jag har ritat in en hiss som går upp till terrassen. Förra hösten såg det ut så här på terrassen när jag gick förbi:Skulle man inte kunna göra någonting av den här tomma och ogräsbeväxta ytan? Jag har funderat på att vissa omöjliga ytor i stan kunde förses exempelvis med växthus. Skulle man inte kunna ha några sådana här? Kommer det möjligen upp varmluft från tunnelbanan som skulle kunna tas tillvara för uppvärmning?

***

Så här ser "bunkern" ut uppifrån. Rätt stora ytor som för närvarande inte används till något. Jag markerade platsen för hissen (röd fyrkant) som skulle medge att även folk som har svårt att röra sig skulle kunna komma upp på den i framtiden öppna terrassen, samt vidare upp på gångvägarna i parken. Jag antar att det finns höjdskillnader mellan gångvägen och ner till den nuvarande trappan ned till Hornsbruksgatan, och att det kan orsaka problem.
Det finns frågor om resten av gatan. Den sida som ligger mot hörnet av Borgargatan är en bergvägg enligt bilden nedan, och den borde kunna vara som den är. Stockholm är ju ett bergigt ställe, så varför försöka dölja detta faktum?Möjligen kunde man ju piffa upp den där betongmojängen - är det något utblås för tunnelbanan?

Men området mellan tunnelbanehuset och Varvsgatan kanske kunde förses med någon ytterligare installation? Varför inte bygga in sopstationen i något som kan förväxlas med en klassisk söderkåk?

Inga kommentarer: