måndag 15 december 2008

Byggen och protester på Söder

Jag har i några tidigare inlägg (här & här bland annat) grälat på den trista plätten vid Liljeholmsbrons fäste på Södersidan. Nu verkar det bli fart på ärendet. Försökte gå in på Plankontorets hemsida för att se vad som är på gång, men den verkar inte fungera. Däremot kunde jag redan i morse vid busshållplatsen på Varvsgatan notera visst missnöje med de senaste byggplanerna på Söder:



Undrar om dan före dopparedagen är bästa tiden för en demonstration, och hur vettigt det är. Min synpunkt är den gamla kända och tjatiga: om vi skall ta hand om flera hundra tusen nya inflyttade i regionen kan man inte hålla på och småfjutta så mycket i den äldre innerstaden, det är bättre att riva en del av villaslummen i Danderyd och bygga i stor skala där. - Och (som väl yimby-arna väl skulle uttrycka det) göra stad av förorterna.



Nedhuggande av träd i stadsmiljö orsakar alltid dystra känslor. Minns almstriden! Här är ett av de träd vid Hornstull som tydligen blir brasved eller vad som nu händer när det avlivats.




Här har opinionen redan varit framme och givit sin synpunkt. En försiktig fråga i dessa kristider: har bygget finansieringen fixad? Jag vet alltså inte hur huset är tänkt att se ut, men jag känner ingen direkt motvilja mot att man smäller upp något där. Dock kan man ju undra över om läget invid den häftigt trafikerade Hornstull kommer att vara en supermagnet för inflyttare? Det är klart, finns inga andra alternativ så ...

5 kommentarer:

gardebring sa...

Intressant banderoll där, "rädda träden, rädda luften, stoppa bygget". Tänk om verkligheten var så enkel och banderollvänlig! Men visst har du rätt, staden måste växa. Ligger ju en del intressanta projekt på banan nu faktiskt så vi får se vartåt det barkar (pun intended).

Anonym sa...

Skulle nog helst se att staden fick växa utåt som en enhet. Problemet med att bygga ut Stockholm genom att bygga stad i Danderyd är att den staden skulle bli en enklav isolerad från resten av staden med ekoparken däremellan som separator (och jag bor långt ifrån Danderyd så det har inte något med NIMBYism att göra).

Då skulle jag hellre se att man byggde ut innerstaden ut mot Solna och byggde ihop dessa. Bromma skulle gärna kunna bli innerstad genom att urbaniseras från Sundbybergshållet och Kungsholmshållet. Det skulle vara riktigt flott om Lillsjöparken blev en riktig rejäl stadspark.

Björn Nilsson sa...

Danderyd och liknande ställen får helt enkelt inte tillåtas vägra bygga. Man kan faktiskt säga att det är opedagogiskt och uppmuntrar till olämpliga beteenden att låta dem räcka lång näsa åt resten av regionen. Bygger man tillräckligt där och ser till att det blir en av de där kärnorna med fungerande inre som RUFS pratar om spelar det ingen roll att området inte ligger vägg i vägg med Stockholm, lika lite som det inte spelar någon roll för Uppsala att Uppsala inte ligger i Stockholm.

Anonym sa...

Hemskt att bygga igen den öppning som gör att luften blir iallafall någurlunda dräglig på Hornstull. Egentligen obegripligt att man får hugga ner träd inom tull. Och bullret lär ju inte precis bli mindre om det nu ska studsa mellan den nya husväggen och huset på Långholmsgatan. Undrar om det utgår någon kompensation till boende som får sin dagliga miljö fördärvad?

Björn Nilsson sa...

Jag tror inte man får bygga så att luftgenomsläppet på Långholmsgatan försvinner helt, men i övrgt vet jag inte så mycket om vad som kan tänkas komma på den där tomten.