söndag 28 december 2008

Konst? Konstigt?


Den kanske har suttit här länge, men jag såg den först idag: en söndergången gummistövel som klistrats (?) upp på en glasruta som tillhör nedgången från Sergels torg och Klarabergsgatan till tunnelbanehallen. Stöveln gapar som en fisk eller en ödla. Ödlegrönt? Ödlegult?

Är detta konst månne? Kanske en "installation"? - En installation kan ju betyda att man med mer eller mindre eftertanke drar ihop diverse skräp och kallar det för - en installation. Några konstfärdigt utplacerade klippblock i en japansk trädgård kan få samma verkan. Då är det trädgårdskonst.

Kan den här stöveln symbolisera de byggnadsarbetare som byggde ställningar, lade ut armeringsjärn, gjöt cement och lade plattor när nedgången kom till för några år sedan? De har kämpat på i jobbet, och en och annan stövel har strukit med under kampens gång! "Konsten finns i betraktarens öga" kan man säga. I det här fotot syns visserligen inte några ögon, men däremot betraktarens fötter och ben speglas i glaset. Då kanske det blir mer av interaktiv konst, när betraktaren inte bara ser konstverket utan också sig själv på en gång??

Inga kommentarer: