onsdag 17 december 2008

Tillplattad julkrubba på oväntad plats

Som kanske märkts tidigare gillar jag inte klottrare, sådana figurer öser jag gärna galla över. Men i morse såg jag något betydligt trevligare i en tillfälligt uppsatt undergång nedanför Årstabron. Man håller på att jobba med bron och vill väl inte att saker skall ramla ner i skallen på folk nedanför så därför finns där nu en tunnelliknande historia med spånplatteväggar.

Klicka på bilderna så blir de lite större, för de här var trevliga! Någon har gjort en platt julkrubba! Vet inte vad materialet kallas, men det är sådana där små plastringar i olika färger som kan klistras fast på olika underlag för att skapa mönster eller figurer.



Så här såg hela kreationen ut med solen och ytterligare femton enheter.



Men man får gå närmare för att uppskatta de finare detaljerna. Jag kollade ett spanskt lexikon, och "los fulanos" kan betyda "herrarna". Är det månne så att "de tre vise männen" kallas för detta på spanska? Ser de inte lite smurfiga ut? Sist i raden en svart man med ett präktigt vitt skägg. Guld, rökelse och myrra för de med sig. (Påminner mig om en feministisk pik åt det här: först kom de tre vise männen men läget var ganska dåligt, men då kom de tre visa kvinnorna med blöjor, en barnsadel och något annat som jag inte minns men som säkert var bra att ha vid flykten till Egypten.)



Jajamensan, här har vi hela heliga familjen - och en ko med rosa mule.



Allehanda djur tillhör julkrubban. En sköldpadda tror jag aldrig jag har sett i detta sammanhang tidigare, men varför inte? Så är det en giraff, samt två varelser som möjligen råkat ramla ur ett förbipasserande rymdskepp och nu är både förvånade och upprörda.



Här har vi himmelsk bevakning i form av en ängel, två lamm (Guds lamm?) och en kamel med svarta fötter.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är skillnad på klotter och klotter :-) Många klottrare har talang, det är bara synd att dom inte brukar den på ett positiv vis

När det gäller de vise männen så anges det inte i bibeln hur många dom var. det sista kan platsa i avdelningen för onödigt vetande

H2

Björn Nilsson sa...

Du har rätt. Det mesta är bara tröstlöst kladd här.

Och så har du naturligtvis rätt om "tre vise konungar". Minns inte texten exakt, men det var väl något i stil med "där kommo vise män från öster". Ett ospecificerat antal från två till hur många som helst alltså, med oklara meriter! Och inte påstår bibeln att de hette Kaspar, Melkior och Balthasar heller. Folk har hittat på, de rackarna! Sedan kan man ju undra hur hela historien som sådan håller ihop: hade Herodes inte en underrättelsetjänst som kunde skugga de där gubbarna till Betlehem? Att bara sitta och vänta på att de skulle komma tillbaka och berätta vad de visste verkar ganska oprofessionellt för en diktator.

Nicke Grozdanovski sa...

Hela bibeln är skriven i efterhand men jag vet att siffran tre är ett heligt tal inom kristendommen så därav de tre vise männen.

Jag tror nog att grunden till jesu liv är nog sann. Men som alla andra berättelser har man lagt på lite här och där för att förstora hans betydelse.

Jämför bara med Gustav Vasas flykt i Dalarna på 1500 talet. Händelsen är sann men man har lagt till en hel del historier (Gustav Vasa var nog inte den som var blygsam inte, så han bidrog nog med ett och annan förskönad anekdot) längs med hans flyktväg undan de hemska danska soldaterna.

Björn Nilsson sa...

Vart och vartannant år kommer det någon bok som förklara vem Jesus "egentligen" var. Bland de senare försöken i den vägen är väl att sätta Jesus = Saulus/Paulus. Annars brukar ju någon möjligen avrättad ledare för den essenska sekten (känd från Dödahavsrullarna) lyftas fram som kandidat.

Historierna om Gustav vasas äventyr i Dalarna innehåller en del sanning och en del berättelser som är inlånade från annat håll, det är riktigt. Själv misstänker jag dock nog att den riktige Gustav ligger närmare berättelsen om hans liv än vad en eventuell Jesus har gemensamt med evangelierna. Men det spelar nog ingen större roll, utom för de pinsamma kristna av US-Amerikansk modell som desperat försöker jaga fram arkeologiska bevis för Jesu existens. För något år sedan hade vi ju historien med den förfalskade benasken som uppgavs innehålla resterna efter Jesu broder Jakob. Är man troende så borde de här "bevisen" vara av underordnad betydelse.