fredag 19 september 2008

Plankan på tapeten igen


Det stora kvarteret Plankan har jag fotograferat och skrivit om tidigare (här och här). Nu är byggplanerna på tapeten igen enligt en stor artikel i DN. Den verkar inte finnas på nätet. Men Stadsbyggnadskontoret sammanfattar planerna som följer:

Planförslaget innebär att en cirkulär huskropp placeras i det stora gårdsrummet och en ny offentlig plats bildas i dess mitt. Det allmänna gångstråket som leder genom kvarteret liksom lokaler i byggnadens bottenvåning förstärker den offentliga karaktären medan de kvarvarande gårdsrummen får en privat trädgårdskaraktär.


Det nya huset skall innehålla 120 bostäder varav 78 skall hyresrätter och 42 studentlägenheter. Det där med hyresrätter låter positivt med tanke på hur bostadsläget ser ut i staden. Samtidigt ser det lite lustigt ut med ett runt hus på en fyrkantig gård och en gård inne i det runda huset. Men det kanske fungerar. - Här är en skiss som hämtats från Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande. Där finns fler bilder hur man tänkt sig det hela.

Intressant nog kan man ge sig på garaget under huset också:

Kvarteret har en överkapacitet i garaget vilket ger en mycket god parkeringssituation i det aktuella projektet och direkt anslutning mellan garage och trapphus kan ordnas. Viss yta i garaget kommer också att tas i anspråk för bostadskomplement. Svenska Bostäder har idag problem att hyra ut parkerings- och lokalutrymmen i källarvåningarna


Hur skall man se opinionen mot nybyggnad? Det är ju klart att drar man igång ett storbygge på en innergård, även om den är så här stor (115 x 75 meter), kommer de kringboende att utsättas för kraftiga störningar. Men är det störningarna som är det viktiga när folk runtomkring protesterar? Kan det inte vara så att en del boende vill omvandla sina hyresrätter till borätter, och att man misstänker att eventuella "klipp" urholkas om den jättestora innergården försvinner? Det luktar snöda egenintresset här.

Om det här är en nimby-opinion som bygger på girighet snarare än omsorg om stadsmiljön nobbar jag den rakt av och ansluter mig till yimby-ståndpunkten och säger: bygg. Jag vet inte om just ett runt hus är det rätta, men helt fel är det inte heller.

4 kommentarer:

gardebring sa...

Det känns ju ändå på något sätt som att den nya inre innergården är lite onödig. Skulle man inte kunna bygga något i stil med Svea Torn inne på gården istället?

Björn Nilsson sa...

Möjligen kunde den extra gården bidra till att öka rörligheten i området - jag vet faktiskt inte. Det torde förutsätta att det finns affärer och andra offentliga lokaler med ingång på insidan så att folk dras dit. Annars blir det en ganska stillastående plats för rekreation kanske, men knappast med så mycket direkt sol.

Samtidigt är läget oerhört viktigt, en butik som ligger några tiotal meter åt ett håll kan vinna/förlora väldigt mycket besökare genom en kort flytt. Och affärer inne i Plankan, är det verkligen ett "bra läge" jämfört med Hornsgatan på några stegs avstånd?

Jag vet inte vad som är vettigast, en "ring" eller en "stolpe" inne på gården.

gardebring sa...

Butiker inne i Plankan, speciellt på den innersta gården, torde vara ett affärsmässigt uselt läge. Läget uppfattas som ett privat, inte ett offentligt, rum. Alltså blir det bara boende i kvarteret som skulle nyttja butiker inne på gården, som planen är nu, och en sådan verksamhet kan knappast bära sig.
Tyvärr är detta vanligt bland planer nu. Butikslokaler i bottenplanen börjar glädjande nog allt oftare dyka upp. Men man har inte förstått att det krävs underlag för dessa butiker också... Det enda som möjligen skulle kunna fungera kanske vore en restaurang med något speciellt.

Björn Nilsson sa...

Den trötte cynikern skulle kunna peka på knark och porr som publikmagneter som får många att gå några steg extra. Dock tror jag inte att det är den sortens affärsaktiviteter som Svenska Bostäder har tänkt sig därinne.