lördag 20 september 2008

Bilder från Söder - fredag

Här är några bilder tagna under fredagen på Söder. Tänk på det: ha alltid kameran med, man vet aldrig vilka tillvarons små under som kan uppenbara sig!



Som den här telefonen av gammal fin svensk formgivning. Ericofon, eller i folkmun "Kobran". Numera tillverkas Kobran igen, men nu är det väl nostalgi. På femtiotalet var det ultramodernt. Läs mer här. Jag såg den i ett skyltfönster bland diverse andra "prylar", tror det var på Skånegatan. Prislappen är kanske lite svår att läsa men det var priset - 750 bagis - som gjorde att jag helt enkelt måste dokumentera företeelsen.




Varför dessa dukar på ett hus vid Götgatan mitt emot Katarina bangata? Vid Hornsgatan hängde man ut vita tygsaker för att protestera mot den vidriga luften, vid Odenplan var det röda tyger för att protestera mot byggen, men vad gäller det här? Misstänker att det har mer med kommers att göra! Kanske en protest mot att folk inte handlar riktigt flitigt i Skrapan-gallerian?




Det här var väl på Tjärhovsgatan? En firma som säkert är så upptagen av sina egna affärsidéer att man inte har tid att störas av andras affärsidéer.



Ett gäng färgglada gemensamhetsbadare vid trapporna upp till Medborgarplatsen från Fatbursparken. En kul fontän. Fast den var bakom galler, men min lilla kamera gick att sticka genom gallret och få en närbild.

Själva Fatbursparken känns för övrigt som ett stort jäkla hål. Om man nu vill bygga ett runt hus i kvarteret Plankan kanske man kunde kompensera för detta genom ett eller ett par rejält fyrkantiga kåkar i Fatbursparken? Ett tips för yimby att ta tag i kanske?

5 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Häftiga bilder, speciellt handfontänen tyckte jag såg häftigt ut. :)

Björn Nilsson sa...

Tack för det. Jo minsann, det här är en häftig stadsdel. Fast det visste jag ju inte när jag föddes här för många år sedan när Söder knappast var destination för "det fina folket" - eller folk som tror att de är fina.

Jag tyckte den där lilla fontänen verkade väldigt mycket sextiotal såväl till form som färg. Ett underhållande inslag i en kanske i övrigt inte så underhållande stadsmiljö!

gardebring sa...

Fatbursparken ja... Parken som stadsplanerarna glömde. Helt otroligt egentligen. Man har lagt ett helt dött bostadshus, Bofils båge, längsmed hela ena sidan. Andra sidan domineras av ett stort järnvägsdike. För att avsluta det hela vänder alla sina hus sina baksidor mot parken. Stockholms stadsplanerare borde skickas på tvångskurs nånstans...

Den enda anledningen till att det finns lite folkliv i parken är för att folk måste ta sig mellan tuben o Södra station...

Att bygga där lär väl dock inte vara att tänka på. Det kommer bli tjockt med lakan på fasaderna och stora protestlistor på nolltid... Egentligen tycker jag att en park behövs på den platsen. Synd bara att planeringen omöjliggjort något bra.

Björn Nilsson sa...

Det brukar sitta en del punkare och anarkister (tror jag att det är i alla fall) på gräsmattorna sommartid. Men de behöver väl inte så stora ytor? Hälften vore väl nog?

I stället för fyrkantiga hus på den stora rundeln kanske man kunde lägga några längor som en sorts "ekrar" ut från halvcirkeln av hus på sydsidan? Eller klämma upp något ganska stort och fyrkantigt på nordsidan mot järnvägsspåren?

Unknown sa...

Det som framför allt bör göras är att överdäcka spåren och bygga där. Lite högre hus skulle passa där eftersom Studentskrapan och Södertorn ligger bredvid.