–Jag har inte sett något juridiskt som gör att man kan dra det här i domstol, utan att jag tror att det är bättre att man tar det här i tydliga samtal, säger Sten Nordin.
Den del av åtagandet som gällde utveckling av köpcentrumen befästes aldrig i skriftliga avtal.–Avtalen är ju strikt juridiska i den delen, och sedan annat som handlar om samarbetet behöver man inte fästa i avtal. Det var väl så man tänkte då också, gissar jag.
Ja, vad tusan tror de där nissarna. Tror de att man kan ha muntliga delar i ett avtal med engelska skojarbolag? Engelsmännen kommer naturligtvis att blåneka, ord står mot ord, och då blir det svårt att få igenom något. Skall man göra affärer med anglosaxare är det bäst att ha papper på varenda liten sak för att klara sig undan problem när de kommer dragande med horder av advokater. Det verkar som Nordin fattar så långt, andra gör det inte:
När Stockholms kommun sålde brydde man sig inte om alla varningar, och det är tydligen fortfarande en het potatis:
Vi pratade jättemycket om Rinkeby och om att få levande stadskärnor. Om en entreprenör inte håller sina löften, då kan ju staden faktiskt anmäla för avtalsbrott. Göra nya förhandlingar, säger Kristina Axén Olin.Jaha, man pratade, men man skrev inte ned och fick signerat. Där ligger knuten. Snacka går ju alltid!
När Stockholms kommun sålde brydde man sig inte om alla varningar, och det är tydligen fortfarande en het potatis:
SvD har sökt Sten Nordin igen, efter att det framkommit att bara en av tio referenser ringdes upp i samband med att affären genomfördes, men han har inte velat svara på SvD:s frågor.Och Boultbee själv tycker att kommunen, som ju fått så mycket pengar, skall vara med och bekosta upprustningen av nedgångna centra. Ett fall av långt gående fräckhet. Var tror han pengarna tog vägen? Att kommunen lade dem på hög för framtida behov, eller möjligen redan har gjort av med dem till löpande utgifter för att hålla kommunalskatten nere?
För en liberalmupp är affärer bara affärer, köp och sälj och skit i resten. Men det finns ju ett samhälle med levande människor runtomkring som inte bara skall köpa och sälja.
Som andra förorter utgör ändå centrum navet kring vilket Högdalen snurrar, och det är så det var tänkt. Här skulle människor inte bara bo, här skulle det också gå att leva.Men i den kapitalistiska kalkylen finns inget intresse av att ha vänner, det finns bara intresse av att föröka sig själv i all evighet, och skulle några förorter från femtio- och sextiotal runt Stockholm gå överstyr så är det inte kapitalets sak. Och inte finns det någon lojalitet: storkapitalister slår gladeligen ut småhandlare om det gynnar det egna kapitalet. Det borde vara kommunens sak däremot att få till en fungerande infrastruktur där människor kan röra sig, men i Stadshuset har rövarna och de blånaiva tagit över. (Det kanske inte är en slump att Stadshuset numera krympts genom att det byggs in av Stockholm Water Front. Man kan säga att där är en byggnad där det fattas visa beslut.) Synd att inte Svenskan körde sina artiklar innan det var dags för senaste kommunvalet. Något lite bättre kanske det hade blivit med regimbyte.
Ett centrum som det i Högdalen är inte bara fastigheter. Det är den moderna förortens torg, platsen att mötas och träffas.
4 kommentarer:
Man kan även fråga sig hur kommunen skötte det här tidigare, enligt en del kommentarer till artiklar om Boultbee så var underhållet redan tidigare eftersatt. Det låter inte otroligt med tanke på den snäva ekonomisyn som politiker numer har. Det stora problemet som uppstått med Boultbee verkar vara hyreshöjningar för butiker i en del förorter. Fastigheter förfaller inte på några år som det beskrivs i en del artiklar.
Jag tycker att kritiken som Sommestad framför är bra. Man bör se vidare än bara vad som förmodligen blir en krasch i fastighetsbubblan. Det är faktiskt också ett problem och förmodligen allvarligare med marknadsorienteringen av offentliga verksamheter, SJ ska generera intäkter till staten och inte primärt till självkostnadspris leverera järnvägservice till ägarna medborgarna. New Public management ska göra offentliga verksamheter till pseudokommersiella verksamheter som bevisligen driver upp sk transaktionskostnader etc och missar målet helt. Fungerande verksamheter slås sönder med dubiösa påståenden om ineffektivitet. Östros ser bara typ Vattenfall som något som genererar intäkter till staten och inte något som är i medborgarnas tjänst.
Affären är "typisk" fastighetsbubbla, intressenter som bygger fastighetsimperier med tunna marginaler när det finns gott om billigt kapital till förfogande hos bankerna. Enligt Boultbee själv var hyresintäkterna vid köpet 695 milj. (2000/m2) nettot efter drift 461 milj. vilket innebär att kostnaden för att finansiera 10,4 miljarder med lån inte får överstiga 4,4%. Hyresavkastning bruttovar 6,7% på 10,4 miljarder.
"Steve Boultbee Brooks 45, a mechanical engineer, and his brother, 43, Clive, (a sheep farmer who lives near Hereford) who trained as a chartered surveyor, are the sons of a stockbroker." De lär ha haft något litet byggbolag innan de gav sig in i fastigheter på 80-talet.
I en timesonline.co.uk artikel från 2006 berättas det om dessa lånefinansierade fastighetshajar, den brittiska marknaden hade då i princip blåsts upp så hyresavkastningen var mindre än det kostade att låna till köp.
"Debt-backed property buyers have exploited the difference between five-year interest swap rates and rental yields. In June 2003 five-year swap rates were 4.03% and property yields were averaging 6.76%."
Fastighetsbubbla är grundproblemet, om det inte hade varit hade nog inte kommunen varit lika intresserad av att sälja. Huvudansvaret för sådant ligger närmast på regeringen och den "självständiga" riksbanken men som förstås har som sin huvuduppgift att "hålla efter" demokratiskt valda politiker och inte minst hålla den arme löntagaren i ständig skräck för arbetslöshetens utanförskap. Då har den förstås inte så mycket tid över för fastighetsbubblor och bankernas riskfyllda spekulation i t.ex. Baltikum.
Man kan nog misstänka att så fort det börjar viskas om privatiseringar eller att ta in privata entreprenörer i en verksamhet så börjas det med neddragningar i underhållet. Varför underhålla något som någon annan ändå skall ta över? En hel del av problemen i Stockholms tunnelbana - med gamla signalsystem exempelvis - kan nog bero av det.
När Stockholm säljer fastigheter i vår tid borde man ha lärt sig en del av fastighetsbubblan som ju var för inte mer än tjugo år sedan. Man borde ha lärt sig att syna eventuella spekulanter från alla håll, och inte bara gå på vad de påstår om sig själva. Fastigheter är väl en bransch som är gjord för skumrask så länge det går att komma över billiga pengar för att köpa något ruckel någonstans.
Smort munläder har dom, Boultbee Brooks böderna.
"The banks love it when we take over the management. There are lots of people out there raising money to buy property, but what the banks always ask is 'Where's your knowledge base?' The management side won't grow indefinitely. We're more interested in doing a great job and we won't grow the business just for the sake of it, although we do have the capacity to take on more at the moment.
"Our approach is very different," he continues. "Usually people tender management at the best price and the agent then manages the property at the cheapest price. Our first question is: 'What can we do to improve the property for both landlord and tenant?'
"When we buy a centre we usually inherit the manager - some have a facilities background while some are strong in marketing - but we bring all our resources to bear on it," he says. "It's important to talk to the tenants, find our what they want and need and then aggressively get on with it."
"It's all about enhancing the centre, making it a pleasant place and creating the right ambiance and flow. Retailers are rightly suspicious of it because it's not been done well in the past," he admits, "but we use purpose-built RMUs that are beautifully presented, and we carefully manage the traders and police what they can and can't do. We have an ever-expanding database of traders, and we've learned by experience what works well."
http://www.shopping-centre.co.uk
jan 2007
Hallelujah!
Skicka en kommentar